Споживчий попит до початку літа пригнічуватимуть високі ціни на енергоносії, адміністративний тиск, специфіка Податкового кодексу в частині невключення до валових витрат товарів і послуг від платників єдиного податку, обмежені доходи населення.

Нафтопродуктисередня вартість А-95 і дизпального залишиться на рівні квітня (тут і надалі мова про динаміку середніх цін). На мій погляд, істотне здорожчання нафтопродуктів через їхню недооцінку унеможливлять знижені акцизи та аукціонна торгівля бензином. Його пропозиція зросте, але якість погіршиться.

Борошно: подешевшання кілограма борошна 1—2-го сортів на 10—20 копійок, вартість борошна вищого сорту стабілізується на квітневому рівні.

Підвищувальний ціновий тренд на борошно триває з осені минулого року, відтоді воно подорожчало на 40—45 відсотків. Це спонукало уряд вжити низку адміністративних і регуляторних заходів із насичення регіональних ринків ресурсами з Держрезерву, за цінами виробників — в ході ярмаркової торгівлі тощо. Цього замало, щоб похитнути монопольні позиції гравців на ринку, але достатньо для того, щоб унеможливити різке подорожчання борошна і хлібобулочних виробів.

Хліб: стабілізація вартості соціального буханця на рівні квітня, подорожчання хліба пшеничного з борошна вищого сорту — на 5—8 копійок.

Зміну високого тренду середньої ціни на хліб унеможливить активізація попиту на нього в період свят, подорожчання електроенергії і неадаптованість малого та середнього бізнесу до нововведень Податкового кодексу.

Цукор — подорожчання кілограма піску до 12 гривень за кілограм.

Зростання цін на цукор зумовлюють очевидні ознаки дефіциту солодких кристалів на внутрішньому ринку і відсутність 270 тисяч тонн цукру-сирцю в рамках тарифної квоти СОТ.

Крупи — подешевшання на 5 відсотків.

Пропозицію забезпечить присутність на ринку неабияких обсягів завезених круп по імпорту і прискіпливий контроль влади за організацією торгівлі. Попит на крупи впаде внаслідок зміни структури споживання, у якій почне домінувати картопля.

Овочі, фрукти — подорожчання на 10 відсотків.

Попри незвично стрімке подорожчання овочів та фруктів у першому кварталі, дешевшати вони почнуть поступово, в кращому разі — наприкінці травня. Приватні господарства мінятимуть цінники неохоче, керуючись намірами компенсувати минулорічний неврожай за рахунок цін і примхами погодних умов.

Молоко, молокопродукти — подешевшання на 2—3 відсотки.

Я схиляюсь до того, що тенденцію на подешевшання, яка розпочалася ще з березня, підтримають зусилля переробних підприємств і потужні імпортні надходження, до яких уряд вдається через невпинне скорочення молочного скотарства і зростання світових цін на сировину.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 2—3 гривні, яловичини — на 5, подешевшання кілограма курятини на 3 гривні.

Мій прогноз спирається на коливання попиту внаслідок значної кількості свят і зміни структури споживання на користь більш вітамінізованих і дешевих продуктів, а також на традиційно підсилену пропозицію з боку приватного сектору.

Алкоголь: подорожчання лікеро-горілчаних виробів на 2—3 відсотки, натуральних вин — на 5 відсотків.

Я виходжу з того, що торгівля скористається періодом активізації споживчого попиту на спиртне, а уряд прислухається до пропозиції підняти мінімальну ціну на пляшку горілки з тим, щоб зменшити на ринку присутність фальсифікату.

Транспортні послугиподорожчання на 10 відсотків.

Я схиляюсь до зростання тарифів на послуги трубопровідного, комунального, електро- і авіатранспорту через високі ціни на енергоносії

Комунальні послуги — подорожчання на 15—20 відсотків.

Я вважаю, що подорожчання газу і електроенергії у квітні буде враховано в складі травневого індексу споживчих цін.

Туристичні послуги — подорожчання на 10—12 відсотків.

Вартість турпослуг на Кримському півострові та в Карпатах зросте проти минулого сезону на рівень інфляції плюс один відсоток курортного збору від загальної вартості проживання. Цього року українці віддаватимуть перевагу європейським курортам.

Офіційний курс — 7,96 гривні за долар США.

З огляду на те, що під час затвердження держбюджету на 2011 рік уряд урахував значну кількість інфляційних ризиків і боргових зобов’язань, а платіжний баланс за підсумками першого кварталу лишається позитивним, курс гривні буде стабільним.