В Україні, порівняно з іншими країнами СНД, найдосконаліша законодавча база стосовно соціального захисту ветеранів. Про це вчора під час прес-конференції заявив народний депутат від Комуністичної партії Петро Цибенко.
Він повідомив, що разова допомога до Дня Перемоги для різних категорій учасників війни виплачується до п’ятого травня відповідного року. Зокрема, законодавством передбачено, що інвалід війни першої групи має отримати десять мінімальних пенсій допомоги, другої групи — вісім, третьої групи — сім, учасник бойових дій — шість мінімальних пенсій. «На жаль, протягом усього періоду існування цієї норми вона жодного разу в повному обсязі не виконувалася», — підкреслив П. Цибенко.
Народний депутат також повідомив, що уряд упродовж п’яти років планує виділити 680 мільйонів гривень на будівництво та придбання житла для ветеранів війни. «У 2010 році з державного бюджету було виділено 240 мільйонів гривень на придбання близько 600 квартир для інвалідів війни. А в цьому році в кошторисі передбачено лише 60 мільйонів», — розповів парламентарій.
Крім того, він наголосив, що КПУ наполягатиме на знятті з розгляду Верховною Радою урядового законопроекту про державні гарантії щодо виконання рішень судів. «В цьому документі не йдеться про скасування пільг, але суть — в механізмі, який у нього закладається, де передається право Кабінету Міністрів визначати розміри й порядок реалізації пільг», — зауважив народний обранець.
***
Учора Президент України Віктор Янукович взяв участь в урочистому зібранні з нагоди 66-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. В. Янукович пообіцяв підвищити в цьому році пенсії інвалідам війни на 20—25 відсотків.