На початку травня у Брюсселі в Європейському парламенті відбулося інавгураційне засідання Парламентської асамблеї ЄС — Східне партнерство (ПА ЄВРОНЕСТ). Так відкрилася робота нової парламентської опори Східного партнерства, яке об’єднало представників Європарламенту та законодавчих органів Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції і керівник нашої делегації у Брюсселі Борис Тарасюк (на знімку) обійняв посаду одного із співпрезидентів ЄВРОНЕСТ. Він представлятиме інтереси країн Східного партнерства. З боку ЄС організацію очолюватиме Крістіан Вігенін (Болгарія). Удвох вони матимуть по чотири заступники.
Підготовка до відкриття Східного партнерства виявилася копіткою. Організаційні роботи розпочалися два роки тому. Одним із найбільш проблемних стало питання приєднання Білорусі. Адже в Європі парламент, який працює нині в цій країні, не визнають. Мовляв, обраний він усупереч демократичним нормам із численними порушеннями під час народного волевиявлення. Однак у ЄВРОНЕСТ все ж залишили 10 резервних місць для представників цієї країни. Зайняти свої місця білоруси зможуть після того, як у цій країні пройдуть нові демократичні вибори в Національні збори республіки та випустять на волю політичних в’язнів, заарештованих під час грудневих подій минулого року.
Чим таке партнерство цікаве для України? За словами Бориса Тарасюка, для нас це передусім додатковий механізм співпраці з ЄС. Він сприятиме налагодженню парламентського діалогу, а відтак може мати вплив, приміром, на процес спрощення візового режиму. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.