Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний: найкращою для українського суспільства була б мажоритарна виборча система за умови, що партії висуватимуть кандидатів, але люди знатимуть, кого обирають. Таку думку, як повідомила прес-служба Народної партії, він висловив в інтерв’ю радіо «Ера FM».

Крім того, глава парламенту вважає, що депутат мусить раз на квартал звітувати перед виборцями, а в людей повинно бути право його відкликати. «На його місце має прийти той, хто посів друге місце під час виборчих перегонів у цьому окрузі. Він буде найбільшим контролером свого попередника. У такий спосіб у нас відбудеться природне політичне структурування», — зазначив Володимир Литвин.

Водночас Голова Верховної Ради зауважив, що його позиція не знаходить підтримки. Тому, коли кажуть, «що треба вийти на змішану систему, я змушений погоджуватися на це», — наголосив лідер народників.

Проте, на думку Володимира Литвина, за змішаної системи виборів розмова про прохідний бар’єр втрачає сенс. «Депутат, який обирається в окрузі, заручиться за середньої явки кількістю голосів у 60 тисяч і стає депутатом. А партія навіть за прохідного бар’єра у три відсотки набирає 600 тисяч і за середньої явки отримує нуль», — сказав Голова Верховної Ради.