У Калуській центральній районній лікарні нині бум хворих. «Відділення переповнені. Всі хочуть уже сьогодні пролікуватися, — розводить руками головний лікар цієї установи Іван Красійчук. — Це створює великі труднощі в роботі, але поки що справляємося».
Таке нашестя хворих аж ніяк не пов’язане з якоюсь, не дай Бог, епідемією чи погіршенням екологічної ситуації в місті. Люди кинулися лікувати свої нинішні та старі болячки з тієї простої причини, що це їм стало доступно, адже з нового року всі мешканці Калуша та Калуського району в стаціонарних відділеннях ЦРЛ отримують безплатне медикаментозне лікування!
— За рішеннями Калуських міської та районної рад цього року відбулося об’єднання всіх медичних закладів міста та району в єдину юридичну структуру — комунальний заклад «ЦРЛ Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області», — пояснює Іван Красійчук. — Ініціював таке об’єднання міський голова Ігор Насалик. І тепер не лише жителі міста, а й району можуть скористатися безкоштовною медициною у стаціонарних закладах, — підтверджує він.
Місцева влада дбає про людей. Ігор Насалик робив це з перших своїх днів на посаді міського голови. Його ідеї підтримують депутати.
До речі
Ігор Насалик працює калуським міським головою другу каденцію поспіль. У 2010 році за нього проголосувало понад 90 відсотків калушан, які брали участь у виборах.
За словами І. Красійчука, аналогів цьому явищу немає в жодному місті України. А на практиці це має такий вигляд. Людина поступає у відділення, лікар оглядає її, кладе в палату і розписує листок призначень. Далі всі потрібні ліки їй дають безплатно. «У деяких відділеннях ліками нині безкоштовно забезпечують стовідсотково, в інших — на 85 відсотків, бо ще не відбувся тендер на придбання медикаментів, — уточнює Іван Олексійович. — До речі, використовуємо ліки лише вітчизняного виробництва, — наголошує він. — Імпортні закуповуємо тільки в окремих випадках за умови, що в Україні немає вітчизняних ефективних аналогів». Безкоштовними також є і клінічні обстеження та аналізи. Варто зауважити, що медичною апаратурою та устаткуванням калуська лікарня нині забезпечена на рівні західноєвропейської, а то, може, й краще. 
Програма безплатного медикаментозного лікування фінансується з міського бюджету.
— Це важка програма, — кажуть у міськвиконкомі. — Ми вагалися, чи поширювати її на всіх мешканців, чи визначити лише якусь певну категорію населення, бо є люди справді бідні, а є такі, що мають по кілька магазинів і в змозі заплатити за своє лікування. Однак поки що прийняли рішення про безплатне лікування усіх.
Чиновники пояснюють, що до такого рішення йшли крок за кроком: «У нас уже давно не існує такого поняття, як благодійні внески. Протягом останніх двох років проводяться безкоштовно операції».
Безплатні ліки в перспективі зможуть отримувати й пацієнти денних стаціонарів поліклініки. «Зараз над цим працюємо, — зазначив головний лікар. — У наших планах — рішення про передачу медикаментів на денні стаціонари. Нині люди там платять лише за ліки. Усі обстеження на комп’ютерному томографі, УЗД, рентген-апараті, аналізи тощо проводяться безкоштовно».
Пряма мова
«Уся медична апаратура, придбана за бюджетні кошти, має використовуватися безплатно. В іншому разі — хтось своє отримає», — сказав голова ОДА Михайло Вишиванюк під час прес-конференції, відповідаючи на запитання: «Чому в медзакладах Івано-Франківська за обстеження, зокрема на комп’ютерному томографі, від пацієнтів вимагають значної плати?»