Але для цього треба погасити заборгованість перед енергоринком і визначитися з нормативно-правовим забезпеченням
Учора відбулися комітетські слухання «Стан і перспективи приватизації енергопостачальних і енергогенеруючих компаній», організовані Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради з питань приватизації.
Голова комісії Євген Мармазов зауважив, що сьогодні найбільше насторожує відсутність системи з підготовки до приватизації енергокомпаній з боку Кабінету Міністрів і Фонду держмайна. На жаль, за його словами, ні народні депутати, ні суспільство не уявляють, що реально робиться для здійснення успішного продажу. Учасники слухань розповіли про проблеми в тепловій енергетиці.
Є. Мармазов сказав, що ці блоки потребують модернізації і заміни. Тому, щоб зберегти в працездатному стані теплову енергетику та розподільні мережі, потрібно залучати інвестиції. Парламентарій зазначив, що в країні продовжує діяти тіньова приватизація. «Для серйозного інвестора питання прозорості приватизаційних процесів і прийнятих рішень є ключовим. Особливо гостро стоїть справа з державними компаніями, де у ключових проблемах рішення ухвалюються під впливом фінансово-промислових груп», — наголосив він.
Є. Мармазов нагадав, що в Україні є досвід прозорої приватизації.
Голова Фонду держмайна Олександр Рябченко розповів про план надходження грошей у держбюджет. «На сьогодні план — 10 мільярдів гривень. У бюджет уже надійшло 5,6 мільярда. До 11 травня пройде платіж по «Укртелекому», і буде 10 млрд. 900 млн. грн. У такий спосіб ми його виконаємо», — сказав він.
О. Рябченко сподівається на подальше виконання планів надходження грошей у держбюджет від приватизації. «Цього року переходимо на системну приватизацію електроенергетики. У грудні був зроблений перший крок. Президент скасував указ про заборону приватизації компаній теплової генерації», — зазначив глава фонду і наголосив, що такі компанії потребують великого обсягу інвестицій. За його словами, держава навряд чи виділятиме гроші на розвиток теплоенергетики, тому потрібно залучати приватного інвестора. Схожа ситуація і в обласних енергетичних компаніях.
О. Рябченко повідомив, що урядом прийнято два розпорядження. В першому — енергокомпанії виключено із числа стратегічних підприємств, у другому — затверджено перелік енергогенеруючих постачальних підприємств, державні пакети акцій яких планують продати цього року. Перший конкурс із продажу буде оголошено приблизно в липні. «Ми хочемо бачити інвесторів, які мають досвід роботи в цій галузі», — наголосив він.