Потрібно посилити регулювання та створити стимули для фінансової підтримки розвитку національного виробництва. На цьому під час прес-конференції наголосили народний депутат, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін та президент АУБ Олександр Сугоняко.

Парламентарій нагадав, що Верховна Рада в першому кварталі цього року внесла зміни до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків. Документ захищає інтереси вкладників і кредиторів. Також ухвалила закон щодо продовження дії тимчасових адміністрацій з двох років до двох з половиною. «Я вважаю, що це дискримінаційна норма. Вона завелика. Це зроблено заради трьох-чотирьох банків», — сказав С. Аржевітін.

Він повідомив, що в першому читанні схвалено законопроект щодо нагляду за банківською групою на консолідованій основі. «Асоціація виступала проти його прийняття у другому читанні. Добре, що цей документ знято з розгляду до погодження деяких позицій, котрі суперечать Конституції. Думаю, що законопроект по своїй суті правильний. Тепер буде дуже суворий контроль за змінами у банківській групі», — зазначив народний обранець.

Окрім того, народний депутат нагадав, що відмінено сплату комісійних, які знімалися під час валютних операцій. «Цю норму вилучено і, таким чином, 1,3 млрд. грн. залишилися в банківській системі», — підкреслив С. Аржевітін. О. Сугоняко закликав банківську спільноту об’єднатися навколо інтересів української економіки. Він назвав три базові принципи, на яких можна побудувати сильну національну банківську систему:

— розвиток української економіки і створення робочих місць; 

— рівні та чесні умови конкуренції; 

— етика бізнесової діяльності у ставленні до клієнтів.