Маневицька виправна колонія №42 не раз фігурувала в пресі через правопорушення стосовно в’язнів. Але те, що трапилося тут недавно, інакше як надзвичайною подією назвати не можна. Працівники закладу до смерті замордували 26-річного ув’язненого Володимира Делевина.
Вихідця з Львівщини Володимира Делевина 2009 року було засуджено Галицьким районним судом до п’яти років позбавлення волі. Відбував термін у Маневицькій виправній колонії. Через рік за зразкову поведінку його відпустили на вільне поселення в селище Маневичі. Це означало, що засуджений міг тут працювати і пересуватися визначеною територією. Проте 15 березня ув’язнений утік і більше місяця перебував у розшуку. 20 квітня його затримали біля кордону з Молдовою і доставили назад у колонію. А наступний день став останнім у його житті. Цю резонансну справу з перших годин взяла під свій контроль обласна прокуратура.
За інформацією прокурора Волинської області Андрія Гіля, Володимир Делевин, перебуваючи на території Одеської області, 19 квітня цього року сам звернувся до дільничного інспектора міліції і повідомив, що самовільно залишив місце ув’язнення і хоче, аби його повернули в колонію. Дільничний відвіз Делевина у райвідділ. До колонії його доставили 20 квітня, а вже 21-го лікарі констатували смерть ув’язненого.
— За попередніми висновками судмедексперта, смерть настала від тупої травми живота, ушкодження селезінки, кишечнику, а також больового шоку, — розповів Андрій Гіль. — Стосовно начальника колонії порушено кримінальну справу. Поки що йому обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Прокуратура області проводить слідчі дії стосовно інших співучасників цього злочину.