Учора у Верховній Раді України відбулося засідання Постійної комісії Міжпарламентської асамблеї Співдружності Незалежних Держав з науки й освіти, в якому також взяли участь представники національних парламентів Росії, Білорусі, Казахстану, Азербайджану, Вірменії та Киргизстану. Учасники засідання обговорили проекти модельних законів — «Про відповідальність учасників освітнього процесу», «Про дистанційне навчання в державах-учасницях СНД», «Про раціоналізаторську діяльність», «Про інноваційну структуру», «Про суспільну експертизу», «Про підготовку кадрів з урахуванням потреби ринку праці». Підготовка проектів модельних законодавчих актів і рішень спрямована на гармонізацію національного законодавства у Співдружності.
Відкриваючи роботу Постійної комісії МПА СНД з науки й освіти, Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк підкреслив, що Україна зацікавлена в розвитку двосторонніх зв’язків з найближчими сусідами-партнерами на пострадянському просторі, у тому числі в рамках багатостороннього формату. Нині активізується участь нашої держави в Співдружності, зазначив А. Мартинюк, і фактичним підтвердженням цього є засідання комісії в Києві. За словами А. Мартинюка, триває процес приєднання України до органів міжгалузевого співробітництва в рамках СНД, зокрема, ведеться робота із приєднання до ради з гуманітарного співробітництва та міждержавного фонду гуманітарного співробітництва, а також робота зі зняття низки застережень у підписаних раніше документах. «Цей процес не простий і не блискавичний, тому що пов’язаний з необхідністю набрання чинності базової угоди, що регулює гуманітарне співробітництво», — сказав Перший заступник глави українського парламенту і запевнив, що ми налаштовані завершити необхідні процедури в максимально стислий термін, адже восени Україна прийматиме у себе Шостий форум творчої і наукової інтелігенції держав—учасниць СНД. А у вересні в Одесі відбудуться чергове засідання Ради з культурного співробітництва держав-учасниць СНД і Міжнародний інноваційний форум.
Головою Постійної комісії МПА СНД з науки й освіти є представник українського парламенту — секретар Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Катерина Самойлик. Вона запросила учасників засідання відвідати відомий в усьому світі науковий парк «Київська політехніка», оскільки нині актуальне питання про прийняття ще одного модельного закону — про наукові парки. Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник висловив переконання, що обмін законопроектним досвідом між парламентаріями країн СНД стане ще одним кроком до зближення наших держав, і запевнив, що міністерство підтримує ідеї МПА. На його думку, корисним буде співробітництво в рамках СНД і в новаторських напрямах у сфері освіти — комп’ютеризації шкіл, розширенні дошкільної освіти. Постійна комісія СНД з науки й освіти на своєму засіданні в Києві також затвердила Декларацію про етичні засади наукової діяльності, проект постанови МПА «Про правове забезпечення модернізації системи освіти в державах-учасницях СНД», постанову про заходи до 300-річчя від дня народження М. Ломоносова та 100-річчя від дня народження Л. Гумільова, затвердила план роботи комісії на 2011 рік. Наступне засідання комісії відбудеться у жовтні в Санкт-Петербурзі під час пленарних засідань МПА СНД.
На знімку (зліва направо): міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник; народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, співголова Постійної комісії МПА СНД з питань науки та освіти Катерина Самойлик; Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк; Генеральний секретар —керівник секретаріату МПА СНД Михайло Кротов; представник Верховної Ради України в МПА СНД — заступник Генерального секретаря МПА СНД Іван Стрілецький.