Народні депутати України Тарас Осауленко та Олександр Шевченко взяли участь у зустрічі представників депутатських фракцій Верховної Ради України з делегацією Постійних представників держав—учасниць при ОБСЄ.

Олександр Шевченко зазначив, що основною причиною агресії Російської Федерації є бажання не допустити змін, реформування України. «Деякою мірою Путіну вдалося загальмувати реформи. Росія проводить політику лінгвіциду та етноциду: заборону та закриття українських шкіл у Криму та на частині східних українських територій, напади, залякування й тортури українців, які розмовляють українською мовою, носять вишиванки та не приховують свою проукраїнську позицію. Ми вимагали та вимагаємо, щоб Росія повернулася до норм міжнародного права!» — зазначив парламентарій, повідомляє прес-служба «Свободи».

Народний депутат України Тарас Осауленко вказав на повторення історичних подій 1918 року, коли УНР намагалася провести вибори до Центральної Ради, але не встояла під натиском більшовиків. «Це унікальний експеримент з боку північного сусіда — анексія Криму відбулася за мовчазної згоди західних демократій, тому Путін перейшов до другого етапу своєї інтервенції. Країни Балтії, Польща, Грузія, Фінляндія, яка була колись частиною Російської імперії, нас розуміють та відчувають загрозу своїм національним інтересам і безпеці з боку Росії. Ми сподіваємося, що ОБСЄ зрозуміє свою роль у цьому конфлікті, адже вперше після Другої світової війни Європа опинилася на межі нових масштабних воєнних дій», — підсумував свободівець.