Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у радіопередачі «Український вимір». 
«Спілкування в політиці примітивізує людину», — сказав під час розмови із ведучим програми керівник парламенту. Часто воно зводиться до стандартного набору тем і фраз, обмін якими не дають нічого ані душі, ані серцю. Тому В. Литвин останнім часом особливу увагу приділяє самоосвіті, намагається компенсувати прогалини, спілкуватися із людьми, енциклопедично підготовленими. Визначальне місце у цьому переліку посідає література. З порядку денного політика повністю зняте легке чтиво, таке, як романи та детективи. «Я спішу жити, щоби виправдати свою присутність на землі», — зауважив В. Литвин.
Якби можна було повернути час назад, керівник парламенту хотів би виправити хіба що кілька помилок. Але нині для нього важливо те, що він ніколи не зраджував і нікому не робив зла, а «той, хто не помиляється, той не живе», підсумував політик. «Я не живу від дня народження до дня народження, від Великодня до Великодня, а тим паче, від сесії до сесії — просто живу так, як відчуваю».
Загалом під час учорашньої розмови в радіоефірі практично не йшлося про політику. Говорили здебільшого про духовність і культуру. Приміром, Володимир Литвин поділився, що найближчим завжди старається подарувати ікону. Нині, коли живеться людям непросто, церква як ніколи має бути разом із ними, сказав він. Однак складається так, що деякі священнослужителі лише відштовхують від храмів. Українці дедалі менше читають і більше черпають інформацію із телевізорів, їхні душі не працюють, а відтак занепадають.
Цікаво, що радіоефір переривався блоком трихвилинних новин культури. Після них главу парламенту попросили прокоментувати анонсовані події. Володимир Литвин висловив свою точку зору на кожну з них, і у такий спосіб, за словами ведучого, побив редакційний рекорд. Мовляв, такої вичерпної відповіді ще не чули від жодного гостя передачі.
У розмові торкнулися і численних пам’ятних дат, які цими днями відзначають українці. Йшлося насамперед про Чорнобильську трагедію. Голова Верховної Ради припустив: якби не події в Японії, наша річниця не спричинила би такого резонансу в світовому просторі. Однак є у цьому й певний позитив — уже виділено кошти на будівництво нового саркофага. Усього для цього потрібно 740 мільйонів євро. Нині Європа дала нам 550 мільйонів. Ті, хто стверджує, що гроші розійдуться по кишенях українських чиновників, помиляються, підкреслив парламентарій, бо їх використання жорстко контролюватиметься з боку Європейського банку реконструкції та розвитку, від якого вони й надійшли.
Першотравень Володимир Литвин назвав «історичною інерцією». За його словами, люди ці вихідні традиційно використовують для весняно-польових робіт і в такий спосіб «солідаризуються» із трудящими. А от День Перемоги, незважаючи на всі політичні баталії, які навколо нього точаться, глава парламенту вважає справжнім святом. На його думку, можна вести довгі суперечки про те, якою ціною дісталася ця перемога, однак відзначати цей день і вшановувати її героїв неодмінно треба.