Сьогодні у світі серед бідних людей 20 відсотків — інваліди. Ці люди не можуть реалізувати право на працю, не мають роботи, а отже, й доходів для нормального існування.

У 2009 році парламент України ратифікував Конвенцію ООН про права інвалідів. Нині державна політика зайнятості спрямована на активну інтеграцію людей з інвалідністю на відкритому ринку праці. За даними Міжнародної організації праці (МОП), якщо немає належного доступу людей з інвалідністю до відкритого ринку праці, національний валовий продукт втрачає від 3 до 7 відсотків.

Розширення доступу громадян з особливими потребами до працевлаштування дає змогу застосувати цей людський ресурс для розвитку держави й, окрім соціального, досягти економічного ефекту, впевнений національний координатор МОП в Україні Василь Костриця.

На це і спрямовано проект «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості», який ось уже два роки реалізується в Україні спільними зусиллями Програми розвитку ООН, МОП і Державного центру зайнятості (ДЦЗ).

   ДОВІДКА

В Україні налічується близько 2 мільйонів 600 тисяч людей з інвалідністю, 600 тисяч з яких працюють. У першому кварталі 2011 року до служби зайнятості звернулося більш як 17 тисяч людей з інвалідністю, понад 16 тисяч із них отримували допомогу у зв’язку з безробіттям, більш як 2,5 тисячі одержали роботу.

Днями, представляючи його результати, директор ДЦЗ, національний директор проекту Володимир Галицький заявив, що «близько 47 відсотків інвалідів можуть працевлаштуватися в Україні». Він також зазначив, що «ключова відмінність цього проекту від усіх інших — це перехід від моделі: що може й що не може людина з інвалідністю до того, що потрібно зробити, щоб вона змогла виконати ту роботу, яка їй до душі, набула тих професійних навичок, які необхідні сьогодні вітчизняному сучасному роботодавцеві... Слід підвищувати мотивацію роботодавців до приймання на роботу фахівців із числа людей з інвалідністю. У багатьох із них помилкове переконання щодо небажання людей з особливими потребами працювати. А багато представників цієї групи населення нерідко неправильно уявляють можливості свого працевлаштування».

Для ліквідації цих інформаційних прогалин у рамках проекту для роботодавців видано довідник із працевлаштування людей з інвалідністю, організовано спеціальні тренінги для персоналу центрів зайнятості. У травні на базі інформаційного порталу Державної служби зайнятості почне роботу сайт www. іntrud. gov. ua для людей з інвалідністю та роботодавців.