Перед та у самому приміщенні, де проходило друге пленарне засідання 27-ї сесії Рівненської обласної ради, було більше, ніж зазвичай, правоохоронців для забезпечення порядку у залі.

Хоча питання про батальйон територіальної оборони «Горинь», який нині бере участь в антитерористичній операції, й були розглянуті на першому пленарному засіданні, депутати з поваги до наших захисників надали слово представникові цього формування Роману Алексійчуку. Він прийшов у цивільному одязі і за-кликав інших цивільних осіб не вдягати без потреби камуфляж, у такий спосіб демонструючи свій патріотизм, а доводити це на полі бою, що було схвально зустрінуте оплесками всіх присутніх у сесійній залі. Загалом Роман Алексійчук розповів про проблеми батальйону, який намагаються перевести у статус загальнодержавного, проти чого заперечують самі бійці «Горині». Вони просять керівництво області та депутатський корпус підтримати їх у тому, щоб батальйон був територіальним, як це було задумано під час його формування, і в ньому служили тільки представники Рівненщини. Роман Алексійчук справедливо дорікнув владі, що їхньому батальйону виділили не дуже надійну військову техніку, яка часто виходить з ладу, кошти з обласного бюджету, передбачені на закупівлю бронежилетів, ще не використані. А це може коштувати життя бійцям.

Депутати, нарешті, проголосували за те, щоб розрахуватися за виконані роботи з будівельниками, за зміни до обласного бюджету, аби профінансувати закупівлю променевої трубки для комп’ютерного томографа Центру променевої терапії обласного онкодиспансеру, а також лікування хворих у Центрі гемодіалізу при Рівненській обласній клінічній лікарні тощо.

Передбачене раніше порядком денним питання про оплату праці першого заступника голови Рівненської обласної ради з ініціативи самого посадовця Олександра Данильчука було зняте з порядку денного, бо ще на президії облради він при-вселюдно відмовився від усіляких надбавок, доплат і попросив ці кошти переказувати для лікування онкохворої.

На сесії було розглянуто питання про призначення керівників комунальних за-кладів обласної ради. За деякі кандидатури депутати не голосували тільки з політичних міркувань, не завжди враховували думку колективу щодо таких призначень. Скажімо, колектив Рівненської обласної дитячої лікарні на своїх зборах із чотирьох кандидатур більше половини голосів віддав за те, щоб на посаду головного лікаря призначили депутата облради Віталія Бойка. Однак його колеги-депутати з політичних міркувань не врахували думки колективу лікарні.

Ряснів порядок денний і зверненнями до вищих органів держави, зокрема, щодо зарахування плати за користування надрами до доходів місцевих бюджетів; мінімізації негативних наслідків інфляції нацвалюти для громадян, які мають невиконані кредитні зобов’язання; функціонування обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Рівне»; фінансової підтримки реалізації заходів, спрямованих на відновлення природно-екологічної рівноваги басейну річки Горинь і тарифоутворення...

 

Рівне.