З метою забезпечення додержання гарантованих Конституцією України прав громадян вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, приведення законодавства про вибори у відповідність із загальновизнаними міжнародними демократичними стандартами та прискорення його кодифікації Указом Президента України №1004 від 2 листопада 2010 року була утворена Робоча група з питань удосконалення законодавства про вибори.

 

На першому її засіданні главою держави В. Ф. Януковичем було порушено питання щодо організації громадського обговорення проблем національного виборчого законодавства, у тому числі і в стінах Верховної Ради України.

З огляду на це за підтримки Голови Верховної Ради України В. М. Литвина при Інституті законодавства Верховної Ради України було утворено постійно діючий науково-практичний семінар з проблем виборчого законодавства України із залученням до його роботи, крім народних депутатів України, громадських організацій, що активно займаються зазначеною проблематикою, представників вищих юридичних навчальних закладів, юридичних факультетів та науково-дослідних установ. Такий склад учасників дав змогу забезпечити високий професійний рівень дискусії, а також створив реальний зворотний зв’язок між громадськістю і законодавцями.

Серед питань, які обговорювалися на попередніх засіданнях семінару, — сучасний стан виборчого законодавства і основні напрями його реформування; проблеми кодифікації виборчого законодавства; шляхи вдосконалення законодавчого регулювання виборчого процесу в контексті адаптації національного законодавства України до європейських стандартів, основні засади та цілі інформаційного забезпечення виборів, форми та засоби передвиборної агітації, забезпечення принципів рівних та вільних виборів у регулюванні передвиборної агітації, відповідальності за порушення законодавчого регулювання інформаційного забезпечення виборів та передвиборної агітації, а також спостереження у ході виборчого процесу.

Третє засідання семінару під загальною назвою «Міжнародні стандарти виборчого права і захист виборчих прав» відбулося 18 квітня 2011 року. В його засіданні взяли участь представники парламенту, народні депутати України: Гордієнко Сергій Володимирович, секретар Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування; Ключковський Юрій Богданович, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, член Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори; Мірошниченко Юрій Романович, представник Президента у Верховній Раді України; заступник голови Центральної виборчої комісії, член Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори Магера Андрій Йосипович; суддя Вищого адміністративного суду України, секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України Смокович Михайло Іванович, представники громадських організацій: Ковтунець Володимир Віталійович, керівник програм всеукраїнської громадської організації «Інститут виборчого права»; Коліушко Ігор Борисович, голова правління Центру політико-правових реформ; Жданов Ігор Олександрович, президент аналітичного центру «Відкрита політика»; Радченко Євген Володимирович, директор з розвитку Міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна»; Слобожан Олександр Володимирович, експерт з моніторингу законодавства Асоціації міст України; Барабаш Олександр Леонідович, експерт з виборчого права, голова Асоціації народних депутатів України; Конончук Світлана, директор політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень; Айвазовська Ольга Павлівна, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА»; Черненко Олександр Миколайович, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України», а також науковці й експерти з виборчого права.

Під час засідання були обговоренні питання дотримання та захисту виборчих прав відповідно до міжнародних виборчих стандартів, способи їх захисту та відповідальності за їх порушення. Відзначалося, що порушення принципів проведення виборів та засад виборчого процесу є посяганням на право громадян обирати та бути обраними; недотримання визначених законом процедур призводить до спотворення результатів виборів і негативно впливає на суспільну легітимацію органів публічної влади. Тому, відповідно до міжнародних стандартів, велике значення має забезпечення належних механізмів оскарження порушень виборчого законодавства.

Учасники засідання семінару висловили переконання щодо необхідності поширення інформації стосовно встановленої відповідальності за порушення виборчого законодавства, що сприятиме виконанню запобіжної функції юридичної відповідальності, підвищенню правової культури виборців та інших учасників виборчого процесу. Також було висловлено сподівання щодо подальшої співпраці державних та громадських інституцій щодо ефективного та стабільного виборчого законодавства в частині регулювання оскарження та розгляду виборчих спорів, а також юридичної відповідальності за порушення виборчих прав громадян та цілісності виборчого процесу.

Пропозиції та рекомендації учасників семінару планується узагальнити та передати до Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори.

Учасники семінару підтвердили важливість продовження публічного обговорення проблем національного виборчого законодавства і висловили сподівання на розгляд їх пропозицій зазначеною робочою групою, що буде сприяти проведенню демократичних, вільних і чесних виборів в Україні.