Світовий лідер з виробництва спеціальної будівельної техніки китайська корпорація Sany (Сані) зацікавилася Україною. Нещодавно вона вирішила зробити нашу країну одним із пріоритетів своєї інвестиційної та виробничої діяльності. Щоб українці та вітчизняні компанії краще взнали своїх потенційних партнерів, сьогодні у Києві, в Українському домі, відбудеться презентація продукції китайської корпорації. Напередодні кореспонденти «Голосу України» поспілкувалися із представниками компанії. За їхніми словами, вони мають намір не просто будувати бізнес у нашій країні, а розширювати взаємовигідне партнерство.

— Недавно відбулося засідання комісії китайсько-українського співробітництва. Незабаром, у червні, буде офіційний візит Голови КНР пана Ху Цзіньтао. Саме між цими двома важливими подіями наша корпорація вирішила провести презентацію свого інвестиційного проекту, щоб українські колеги, партнери дізналися, що таке Sany, — каже колишній посол КНР в Україні, головний консультант корпорації Чжоу Сяопей.

А от у Китаї продукцію цієї корпорації навіть визнано гідною звання товарів, що не потребують перевірки і контролю після випуску на ринок. Мовляв, сам напис «Sany» уже є знаком якості. — Це одна із найпотужніших і конкурентоспроможних компаній у Китаї, — розповідає пан Чжоу Сяопей. — У США, Бразилії, Німеччини, Індії вже відкрито її філії. 

У найближчих планах у китайської корпорації — створення спеціальної компанії Sany Ukraіne (Сані Україна), а також протягом трьох років — купівля земельної ділянки для створення постійно діючої виставки продукції, мережі пунктів сервісу і будівництва заводу з виробництва та великовузлового складання будівельної техніки.

— Географічне розташування України дуже важливе для розвитку нашої мережі із продажу, обслуговування, постачання в короткий термін запчастин, — каже Ван Чібін, генеральний директор корпорації в Україні та Центральній Азії. — Тому, ми вирішили починати звідси, адже для нас це дуже важлива країна. Тим більше, що тут уже закладено фундамент теплих партнерських відносин. Бо при інвестуванні в будь-якій країні є якісь непередбачені ризики, ми вирішили свій проект розділити на дві частини. Перший етап — відкриття шоу-рума (виставки.— Авт.) як підготовка до другого — будування складального цеху. Sany, до слова, не вперше працюватиме в Україні. З 2005 року наші дилери постачали сюди більше ста одиниць техніки.

Нині триває ретельний вибір земельної ділянки. Це питання вимагає певних зусиль і часу, констатує Ігор Литвин, голова правління Асоціації українсько-китайського співробітництва, Надзвичайний і Повноважний Посол України:

— Корпорація Sany зайшла на український ринок каналами нашої асоціації. Нам потрібно зробити так, щоб співробітництво наших українських і китайських бізнес-структур мало найбільшу ефективність. Прийняті нагорі рішення тільки тоді будуть ефективні, якщо вони реалізовуватимуться, втілюватимуться у життя. І цією справою займаємося ми: зводимо підприємства, пропонуємо китайським корпораціям українських партнерів, допомагаємо їм адаптуватися на нашому ринку. Тим більше, що у них завдання перспективні. Вони доволі скромно кажуть, що перший етап передбачає створення шоу-рума. Це буде досить значна земельна ділянка, на якій розташовуватиметься також склад техніки й відповідна майстерня. Наступний етап — складальне виробництво, що дасть змогу створити не менш як 500 робочих місць для українських фахівців. А виконання проектів в Україні дозволить Sany увійти до 500 найбільших компаній світу.

І поки виробництво в Україні тільки в перспективі, у світі Sany уже має 24 дочірні компанії, а її маркетингова мережа покриває понад 150 країн і регіонів. Корпорація входить до числа 50 найсильніших виробників у галузі будівельних технік, до 500 найсильніших китайських підприємств і до 500 найпопулярніших брендів Азії. А в кінцевій продукції корпорації 70 відсотків — власні розробки. Інноваційні, авторські технології — невід’ємна частина їх роботи. Наприкінці 2008 року компанія Sany побила рекорд Гіннесса, створивши автобетононасос із висотою підйому гідравлічної роздавальної стріли аж 72 метри. Провідними видами продукції корпорації є будівельна і дорожня техніка, екскаватори, бурове та портове обладнання тощо. Компанія часто поставляє свою техніку для подолання наслідків катастроф. 

— Асортимент продукції дуже широкий: не тільки будівельна техніка, а й унікальні прохідницькі комбайни для пластів глибокого залягання, які в нас в Україні не виробляються, але потрібні. А також це один з найбільших в Азії виробників потужних двигунів для виробництва електричної енергії з вітрової. У нас уже є конкретні інтереси влади Криму із приводу використання техніки Sany для налагодження постійного виробництва енергії з вітру, потенціал якого в Криму дуже великий, — розповідає І. Литвин.

 

Ігор Литвин, Чжоу Сяопей, Ван Чібін (зліва направо).