У Запорізькій області працюють знані спеціалісти в галузі кардіохірургії. Зокрема, ректор Запорізької медичної академії післядипломної освіти, член-кореспондент Академії наук України, професор Олександр Никоненко у січні 2003 року провів успішну трансплантацію серця. 
Причини згаданої ситуації загальновідомі — відсутність коштів. Через те і недостатня лікувальна база, і відсутність необхідних препаратів, та й питання хірургічних кадрів в період безгрошів’я теж відіграє неабияку роль. І ось помітні зміни на краще: голова бюджетного комітету Верховної Ради, лідер Запорізької обласної організації Народної партії України Валерій Баранов підтримав ініціативу Запорізької облради про перетворення недобудованого медичного комплексу в Запоріжжі в клініку високих медичних технологій. Для цієї мети вже цього року з бюджету планується виділити 22,6 мільйона гривень.
Що ж дасть реалізація цього проекту?
Можливість проведення до 1000 операцій щороку на серці, 1500—2000 операцій на судинах, 1000 інвазивних втручань при ішемічній хворобі серця, більше 100 трансплантацій органів. 
І хоча проблема клініки найбільше болить Запоріжжю — місцеві депутати вже звернулися з проханням до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів, однак згадані вище цифри говорять про міжрегіональний статус закладу. За словами Валерія Баранова, «міністр охорони здоров’я (сам за спеціальністю кардіолог) схвалив пропозицію про створення на базі комплексу незавершеного будівництва клініки високих медичних технологій... Міністр фінансів ідею теж підтримав. Лишилося переконати Прем’єр-міністра в необхідності виділення для повного завершення робіт 90 мільйонів гривень».
 
Запоріжжя.