У рамках Міжнародного екологічного форуму «Навколишнє середовище для України», що тривав у Києві, відбувся бізнес-форум «Перспективи впровадження моделі «зеленої економіки» в Україні». У ньому взяли участь екологи, чиновники профільних міністерств, делегати Євросоюзу та успішні компанії, що працюють у сфері чистих технологій і екологічної безпеки.

«Я думаю, що ми — перша країна на пострадянському просторі, котра виділила «зелену економіку» в окремий сегмент, — заявила в ході дискусії професор, головний науковий співробітник Інституту проблем ринку й економіко-екологічних досліджень НАНУ України Тетяна Галушкіна. — А цим шляхом іде увесь цивілізований світ».

І зразком для України на цьому шляху може стати Норвегія, упевнений Посол Королівства Норвегія в Україні Ослав Берстад. За його словами, його країна ще недавно вважалася однією із найзабрудненіших у Європі, а тепер входить у рейтинг найбільш екологічно чистих. «Часто говорять, що забруднення довкілля відбувається за рахунок промисловості, — каже посол. — Але це не завжди так! Промисловість може й повинна адаптуватися до нових умов. Саме тому в Норвегії більшість екологічних проблем уже вирішено. Цей досвід міг би стати прикладом для української економіки».

В Україні, як з’ясувалося, теж є успішні практики із впровадження «зеленої економіки», підкреслила президент Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тімочко. Зокрема, ВАТ «Запоріжсталь». «Це один із лідерів у сфері впровадження екологічних програм, який вже багато років демонструє прагнення позитивних змін. Що є дуже важливим прикладом для інших підприємств», — стверджує пані Тімочко.

Прогрес підприємства у сфері охорони навколишнього середовища справді вражаючий: за останні 10 років викиди пилу в атмосферу знизилися на 41%, скидання стічних вод — на 30%; на підприємстві підвищили повторне використання технічної води на 86%. «Ми — перше підприємство, принаймні в Запорізькій області, яке добровільно погодилося на екологічний аудит, — поділився досвідом з колегами заступник технічного директора, начальник управління з питань охорони природи та радіаційної безпеки ВАТ «Запоріжсталь» Микола Силін. — Наш комбінат поставив собі пріоритетні завдання, розробив з урахуванням усіх рекомендацій екологічну програму. І нині ми стоїмо на шляху модернізації. За останні 5—6 років на комбінаті відбулася глобальна реконструкція — зокрема, доменних печей. Проведено один з етапів модернізації на аглофабриці — у нас там стоїть електрофільтр, і за рахунок цього втримується 2,5 тисячі тонн пилу. На стадії реалізації — будівництво технологічного газоочищення агломашин — по черзі кожної із шести. Загалом перед нами стоїть завдання — мінімізація відходів і максимальне використання їх у власному виробництві. У планах реконструкції — заміна мартенівського способу виробництва на кислотно-конверторне. Для екології це означатиме зниження викидів десь на 50%, тобто на 13 тисяч тонн газоподібних викидів, пилу в атмосферу. Це шлях, яким ідуть усі провідні металургійні компанії світу».