27 квітня 2010 року Верховна Рада ратифікувала «харківські угоди». Минув рік, але вони й досі залишаються каменем спотикання. І вчорашні події біля будинку парламенту стали яскравим тому підтвердженням.
«Нашій Україні», яка планувала провести під стінами Верховної Ради Х з’їзд партії, довелося потіснитися до Маріїнського палацу. Адже безпосередньо перед парламентом була сконструйована сцена представників Партії регіонів. Щільним кільцем її оточили прихильники регіоналів та представники «Молодих регіонів», які тримали партійну символіку, національні прапори та гасла на підтримку ініціатив глави держави: «Ініціативи Президента — це майбутнє нашої країни», «Ми віримо в нашого Президента» тощо. 
 
Натомість «нашоукраїнці» тримали гасла: «Знижка на газ — примара для нас», «Геть російський флот від нас! Це шантаж — дешевий газ». Обидва мітинги, аби не виникло якихось непорозумінь, розділяв подвійний міліцейський кордон.
Виступаючи перед делегатами з’їзду, лідер партії Віктор Ющенко зокрема зазначив: «У кожної нації є події, які визначають її долю на рік або на ціле покоління. Переконаний, що саме такою подією є «харківські угоди». Безумовно, це угоди не українські, не правильні, це велика політична помилка, яка ще довго забиратиме у кожного з нас наше майбуття і наше українство».
Саме тому «Наша Україна» внесла на розгляд Верховної Ради законопроект щодо денонсації «харківських угод» і закликає підтримати його усі патріотичні парламентські сили». Одночасно «нашоукраїнці» виступають за перегляд газових угод, підписаних 2009 року в Москві попереднім урядом. Адже вони, зауважив В. Ющенко, накинули справжнє ярмо на українську економіку та призвели до погіршення добробуту кожного з нас.
Діаметрально протилежної думки дотримуються прихильники дій глави держави. Принаймні народний депутат, перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов переконаний, що «харківські угоди» зупинили економічний та соціальний спад країни.
«Альтернативи євроінтеграції не існує. Але для того, щоб інтегруватися, необхідно максимально використати потенціал торгівельно-економічних, гуманітарних та політичних взаємовідносин із Російською Федерацією», —наголосив він. Що ж до «харківських угод», то завдяки їм, зауважив М. Чечетов, ми отримали знижку на газ. Тоді як дії попереднього уряду в 2009 році поставили економіку країни на коліна.
Фото  Андрія НЕСТЕРЕНКА та Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
 
21 квітня 2010 року, Харків. Президент України Віктор Янукович та Президент Росії Дмитро Медведєв підписали Угоду між Україною та Російською Федерацією.