Під час Великого Посту, з 5 по 9 квітня з паломницьким візитом в Єрусалимі перебувала офіційна делегація Української православної церкви на чолі з Блаженнійшим митрополитом Володимиром. Про хід візиту розповів голова парламентської фракції «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков, який входив до складу української делегації.

— Ігорю Олександровичу, якою була мета візиту української делегації до Святої землі?

— Кожного року у Великий Піст Блаженнійший митрополит Володимир звершує паломництво з віруючими нашої Церкви до Святої землі. І я дякую долі, що мені випала велика честь взяти участь у паломницькому візиті й разом з видатними представниками українського духовенства вклонитися Святим місцям, які безпосередньо пов’язані з земним життям нашого Спасителя Ісуса Христа.

— Яка частина програми візиту справила на вас найбільш незабутнє враження? 

 — Взагалі програма візиту була надзвичайно насиченою. В Єрусалимі наша паломницька група, до якої входили Архієпископ Переяслав-Хмельницький, Архієпископ Мукачівський та Ужгородський, народний депутат України Андрій Деркач та інші віряни з України, вклонилася святиням Храму Гроба Господнього. Це Голгофа, Камінь Помазання, місце знайдення Святою Єленою Хреста Господнього... Ми прикладалися до чудотворного Образу «Єрусалимської ікони Божої Матері», молились на місці Успіння Богородиці, відвідали Гефсіманський сад, де молився Спаситель перед своїми стражданнями. Наша група побувала у монастирі Святої Рівноапостольної Марії Магдалини, де знаходяться мощі преподобної мучениці княгині Єлизавети та черниці Варвари, а також на місті смерті Першомученика архідиякона Стефана, де зараз також діє монастир.

Дорогою до Назарета ми відвідали місце, де хрестився Господь — річку Йордан. За паломницькою традицією всі ми також приймали від владики занурення у води священного Йордану. Того ж дня ми піднімалися на гору спокус, де після Свого хрещення Ісус Христос молився 40 днів, і де Його спокушав диявол.

— Чи відбувалися офіційні зустрічі, і як приймали українську делегацію?

— Де б ми не були, які б місця не відвідували, нас зустрічали надзвичайно тепло. Але особливо запам’ятався офіційний прийом у Найсвятішого патріарха Єрусалима та всієї Палестини Феофіла ІІІ. Атмосфера цієї зустрічі була справді незабутньою. Патріарх розповідав про доброзичливі відносини між нашими Церквами, згадав свій візит до України та підкреслив значущу роль паломництва нашого народу до Святої землі. Надзвичайно приємно було почути, що Патріарх Феофіл ІІІ завжди молиться за Україну біля Святого Гробу Господнього. Наша група щиро подякувала Патріарху Єрусалимському за особливу увагу до українського народу. А наприкінці зустрічі нам від Патріарха були вручені ікони, як благословення на всякі добрі справи задля блага нашого народу та держави .

— Під час паломницького візиту ви брали участь у богослужіннях. За що молилася українська делегація?

— Ми молилися за Україну, за нашого Президента і мудрість усіх, хто при владі. Ми молилися за все те, що уособлює Вітчизну, — за народ, його добробут і процвітання, за наших дітей, друзів та рідних, за мир та злагоду.

Надзвичайним піднесенням було богослужіння у день Благовіщення в Назареті. Митрополит Володимир разом з Патріархом Феофілом ІІІ звершив Божественну літургію на місці Благовіщення Пресвятої Богородиці. Уявляєте, ми пили воду з того самого джерельця, молились і причащалися на тому самому місті, де Божа Мати отримала звістку від архангела Гавриїла про те, що вона народить Спасителя світу, Сина Божого! Це було справді незабутньо, коли в храмі молилися арабською, грецькою, церковнослов’янською мовами майже всі паломницькі групи, які перебували на той час в Назареті.

А найголовнішим було богослужінням на місці Воскресіння Христового в храмі Гроба Господнього.

— Чи правда, що відвідування Святої землі здатне назавжди змінити людину?

— Важко описати словами ті неймовірні відчуття і душевний підйом, які переповнюють тебе тієї миті, коли прикладаєшся до місця, де воскрес із мертвих Господь Спаситель. Напевно, це і є відчуття благодаті Божої. Там, як ніде й ніколи, розумієш, хто ти і для чого ти Богом даний у цей світ. Заради цього відчуття на Святу землю хочеться повертатися знову і знову.

Під час паломництва.