Коли відновиться приготування кефіру та свіжого сиру, невідомо. Двері молочної кухні міської лікарні № 1 досі закриті — з того часу, як на початку квітня 60 малюків отруїлися продукцією цього закладу. Батькам повертають гроші за оплачені заздалегідь послуги. Загалом кухня обслуговувала майже півтисячі малюків від шести місяців до двох років.
Як повідомляв «Голос України», прокуратура Донецька завершила перевірку діяльності молочної кухні. Подробиці, які оприлюднили правоохоронці, наводять на думку, що названий заклад узагалі не мав права працювати. Причиною отруєння та госпіталізації малюків прокуратура називає «умисне ігнорування приписів діючого законодавства із боку завідувачки молочної кухні та недбале ставлення до своїх службових обов’язків головного санітарного лікаря Ворошиловського району Донецька».
Молочну кухню було відкрито після капітального ремонту у грудні минулого року. Правоохоронці заявляють, що заклад діяв із грубим порушенням законів України «Про планування і забудову територій», «Про безпеку та якість харчових продуктів», «Про дитяче харчування», «Про молоко і молочні продукти».
«Капітальний ремонт будівлі молочної кухні був зроблений без дозволу на здійснення будівельних робіт. Після завершення будівництва будівля в експлуатацію не приймалася, сертифікат відповідності не видавався. Крім того, обов’язковий для таких об’єктів документ (експлуатаційний дозвіл), який повинен видаватися головним санітарним лікарем, молочній кухні не видавався, діяльність із виробництва продуктів харчування здійснювалася без документації. Продукція кухні не піддавалася державній санітарно-епідеміологічній експертизі та державній реєстрації», — перераховує виявлені порушення заступник прокурора міста Олег Сюсяйло. За його словами, технологічне обладнання — засоби вимірювальної техніки, контролю та випробувальне обладнання, — яке використовувалося під час переробки молока, не мали відповідного атестата. А без наявності такого документа переробка молока та виробництво молочних продуктів заборонені. Контроль за безпекою продуктів шляхом створення лабораторії не здійснювався.
«Усі ці обставини були достеменно відомі районній санепідстанції, оскільки вона проводила перевірки молочної кухні перед початком роботи та щомісячно, — продовжує заступник прокурора. — Встановлено також, що у своїй діяльності завідувачка молочної кухні та посадові особи санепідстанції керувалися нормативними актами, прийнятими ще за часів СРСР: зокрема, положенням про молочні кухні 1944 року та правилами 1971 року. При цьому не враховувалося, що норми тих актів не відповідають законам України».
Перевірка також засвідчила, що одинадцять із дванадцяти працівників кухні після 30 березня не могли бути допущені до роботи взагалі, оскільки не пройшли обов’язковий медогляд. Якби не це порушення, отруєння дітей можна було б уникнути: серед працівників закладу були носії стафілококової та ротавірусної інфекції.
Нині прокуратура проводить слідство у справі, порушеній стосовно завідуючої молочною кухнею та головного санітарного лікаря району.
А тим часом батьки донецьких малюків схвильовані подальшою долею молочної кухні. Поки заклад не працює, діти залишаються без свіжого кефіру та сиру.