Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок вручив відзнаки Верховної Ради учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які нині працюють в апараті парламенту, і народним депутатам —учасникам тих подій.

Вітаючи присутніх на урочистому зібранні, В. Литвин наголосив, що «сьогодні ми висловлюємо вдячність людям, які своїм життям і здоров’ям зупинили цю планетарну біду, уберегли світ, зберегли життя». «У цей день я особисто складаю щиру подяку вам усім і кожному, як і кожна людина в Україні», — сказав він.
Разом з тим, за словами керівника парламенту, «жодні слова вдячності сьогодні не зможуть відбити ту роботу, той героїзм, які демонстрували люди, які забезпечували керівництво і фактичну роботу». Він зазначив, що кожен з присутніх сьогодні може розповісти про події тих днів «не з публікацій».
Голова Верховної Ради повідомив, що нині в апараті парламенту працює 51 особа з тих, хто був безпосередньо учасником ліквідації аварії в Чорнобилі.
При цьому В. Литвин висловив думку, що трагедія, яка сталася на АЕС в Японії, «актуалізувала тему Чорнобиля, яку намагалися закрити і забути». «Можливо, з огляду на це і відбувся представницький саміт в Україні, було зібрано кошти у сумі 550 млн. євро для розв’язання проблеми будівництва надійного «саркофага» та реалізації інших чорнобильських проектів», — зазначив він. В. Литвин висловив сподівання, що до 2015 року новий захисний «саркофаг» буде збудовано.
Голова Верховної Ради наголосив, що сьогодні головне завдання полягає у тому, щоб не лише законсервувати атомну станцію, а й у тому, аби зберегти унікальну традиційну культуру Полісся, надати можливість людям бодай відвідувати отчі могили.
За особистий внесок у ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи працівники апарату Верховної Ради України і народні депутати, які були причетні до тих подій, отримали відзнаки Верховної Ради. Серед нагороджених — і народний депутат Іван Плющ, який у 1986 році працював головою виконкому Київської обласної ради.
І. Плющ пригадав події тих днів і висловив жаль, що тема Чорнобиля в Україні почала відкрито обговорюватися лише з 1990 року, коли у грудні цього року парламент заслухав інформацію про ситуацію, що склалася у навколишньому середовищі через аварію на АЕС. На його думку, Україна прийняла на себе радіаційний удар, про реальні наслідки якого ні науковці, ні виробничники до кінця не здогадувалися.
Прес-служба Верховної Ради України.
Зліва направо: Григорій Сітайло, Олександр Омельченко, Іван Плющ.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.