Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко переконаний, що найкращий подарунок чорнобильцям — виконати чинні закони й нарешті відкликати законопроект нинішнього уряду, який стосується обмеження пільг ветеранів війни, учасників бойових дій в Афганістані, чорнобильців та інших соціально вразливих категорій. Про це заступник глави парламенту сказав, коментуючи заходи, які проводяться до  25-ї річниці Чорнобильської катастрофи.
Микола Томенко зауважив, що на сьогоднішній день у країні склалася ситуація, за якої навіть ті мінімальні пільги, які нині є в учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, систематично не виконуються, натомість уряд хоче їх ще зменшити. Він назвав цинічним, що Кабінетом Міністрів було внесено законопроект про гарантії держави щодо виконання рішень суду (р. н. 7562), який фактично ліквідовує систему підтримки соціально вразливих категорій населення і в разі його ухвалення переводить її в площину ручного управління чиновниками Кабінету Міністрів.
Водночас заступник глави парламенту нагадав, що ще 5 квітня Верховна Ради України ухвалила постанову про рекомендації парламентських слухань «Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», якою зобов’язала уряд відкликати згаданий законопроект. 
Однак до цього часу законопроект не відкликаний, а це, на переконання М. Томенка, означає, що ідея перегляду пільг чорнобильцям та іншим соціально вразливим категоріям, зокрема, ветеранам війни та учасникам бойових дій в Афганістані залишається у планах Кабміну. «До сьогоднішнього дня уряд не відкликав цей законопроект, а, отже, під загрозою навіть ті невеликі пільги для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які є на сьогоднішній день», — підсумував М. Томенко. 
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.