ПРОДОВЖЕННЯ.ПОЧАТОК У №72 ЗА 22 КВІТНЯ.

В. Перевірка автомобіля.
1. Перевіряємо наявність у страхових полісів обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів (так званої автоцивілки) щодо автомобілів, за участю яких відбулося ДТП, та строк його дії.
2. Перевіряємо тип страховки
Необхідний нам варіант — 1 тип, тобто застраховано транспортний засіб, зазначений у страховці.
С. Інформуємо по телефону свою страхову компанії про подію (вона має право направити на місце аварії свого представника), беремо дані про іншого водія — учасника ДТП, назву, адресу його страхової компанії, відомості про його страховий поліс.
D. Оформляємо ДТП.
Необхідно заповнити спеціальний бланк повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (його разом з інструкцією щодо заповнення та типовими схемами ДТП має до 18 вересня розробити МТСБУ та погодити у ДАІ. Такий бланк видаватиметься під час укладення договору страхування). Власне, саме тут варто уважно перевірити запис особою, винною у ДТП, про підтвердження нею своєї вини, чіткого підпису на документах.
Крім цього, необхідно намалювати схему ДТП з прив’язкою до місцевості (адреса, орієнтир тощо), зробити виміри відстаней між автомобілями, стосовно дорожньої розмітки та інших об’єктів тощо та також відобразити їх на схемі, заміряти гальмівний шлях за його наявності. Якщо є можливість, сфотографувати пригоду, дані знімки також не будуть зайвими.
Е. Інформуємо страхову компанію.
Переходимо до паперів. Невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання дорожньо-транспортної пригоди, письмово надаємо страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про ДТП, а протягом 30 днів з дня подання повідомлення про ДТП заяву про страхове відшкодування.
До заяви додаються копії або надаються для огляду та зняття копії:
— паспорт громадянина, або інший документ, що посвідчує особу
— документ, що посвідчує право заявника на отримання страхового відшкодування (довіреність, договір оренди, свідоцтво про право на спадщину), у разі якщо заявник не є потерпілим або його законним представником;
— довідка про присвоєння ідентифікаційного номера платника податку одержувачу коштів;
— документ, що підтверджує право власності на пошкоджене майно на день скоєння дорожньо-транспортної пригоди, — у разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, заподіяної майну.
F. Збереження вигляду автомобіля.
Необхідно зберегти пошкоджений транспортний засіб у такому стані, в якому він знаходився після дорожньо-транспортної пригоди, доти, доки його не огляне призначена страховиком особа. А зробити це страховик має протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про ДТП.
G. Отримати страхове відшкодування.
Виплачується не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування. При цьому, якщо водії скористалися правом самостійного оформлення пригоди, то страховик буде відшкодовувати виключно шкоду, пов’язану з пошкодженням транспортного засобу чи його фізичним знищенням.
Підставою для відмови у здійсненні страхового відшкодування є:
— навмисні дії, спрямовані на настання страхового випадку. Зазначена норма не поширюється на осіб, дії яких пов’язані з виконанням ними громадянського чи службового обов’язку, вчинені у стані необхідної оборони (без перевищення її меж) або під час захисту майна, життя, здоров’я людей. Кваліфікація дій таких осіб встановлюється відповідно до закону;
— вчинення умисного злочину, що призвів до страхового випадку;
— невиконання обов’язків, визначених законом, якщо це призвело до неможливості страховика встановити факт дорожньо-транспортної пригоди, причини та обставини її настання або розмір заподіяної шкоди;
— неподання заяви про страхове відшкодування впродовж одного року, якщо шкода заподіяна майну потерпілого, і трьох років, якщо шкода заподіяна здоров’ю або життю потерпілого, з моменту скоєння дорожньо-транспортної пригоди;
— одержання страхувальником повного відшкодування шкоди за договором майнового страхування від особи, яка її завдала.