Міністерство соціальної політики має намір проводити перевірки діяльності українських інтернатів із залученням громадськості й закріпити за такими установами кураторів від МВС. Про це заявив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
«Йдеться про те, що за інтернатами кожного регіону закріплять двох фахівців МВС. Один з них контролюватиме фінансовий напрям і недопущення махінацій із коштами, другий — дотримання прав людей і належне виконання своїх обов’язків персоналом, — пояснив Сергій Тігіпко. — Крім того, всі перевірки в інтернатних установах будуть відкритими. Ми залучимо до них представників громадських організацій. Раніше такого не було».
Крім того, для оперативного інформування про порушення прав громадян Міністерством соціальної політики створено телефон «гарячої лінії» —0800507309. Ну а поки що Сергій Тігіпко вже звернувся до керівництва Херсонської області для того, щоб якнайшвидше вирішили проблему Каховського геріатричного пансіонату. «За результатами останньої перевірки в Каховському пансіонаті ми виявили дуже серйозні порушення. Я звернувся до голови облдержадміністрації з пропозицією звільнити керівника цього інтернату й розглянути доцільність перебування на своїх посадах працівників обласної адміністрації, які відповідають за цей напрям», — сказав віце-прем’єр-міністр.
На сьогодні мережа стаціонарних установ Мінсоцполітики становить 324 будинки-інтернати, у тому числі 74 будинки для громадян літнього віку й для інвалідів, 39 пансіонатів для ветеранів війни та праці, 151 психоневрологічний інтернат, 5 спеціальних і 55 дитячих будинків-інтернатів. Усього в цих інтернатах перебуває 55 тисяч осіб.