Футбол. Як ми вже повідомляли оперативно, тренером національної команди України виконком ФФУ позавчора призначив Олега Блохіна. Дебют цього наставника відбудеться 1 червня під час товариського матчу нашої команди зі збірною Узбекистану на столичному стадіоні імені Валерія Лобановського.

Засідання виконкому відбулося в Будинку футболу. Основним підсумком зібрання стало призначення тренером збірної України Олега Блохіна. Вже в першому турі голосування його підтримали 19 із 27 присутніх членів виконавчого комітету.

Нагадаємо, що, окрім Блохіна, було ще два претенденти: Юрій Калитвинцев і Павло Яковенко. Однак останній узяв самовідвід, обгрунтувавши свою позицію бажанням завершити цикл із молодіжною командою, яка нині ретельно готується до фінального турніру Євро-2011 в Данії.

— Я розумію всю відповідальність, що лягає на мене, тренерський штаб та всю команду, — зазначив Олег Блохін на прес-конференції. — Попередній досвід роботи зі збірною змушує готуватися до неабиякої нервової напруги, а у нашому випадку — коли Євро-2012 відбувається в Україні — цей тиск суттєво збільшиться... Звичайно, товариські ігри не йдуть у жодне порівняння з офіційними. Однак кожен із кандидатів до збірної мусить розуміти, що шансів довести своє право виступити на домашньому фінальному турнірі — обмежена кількість. Ті, хто ними скористається, й гратимуть у синьо-жовтій формі.

Якщо я зараз пообіцяю щось, то Григорій Михайлович не повірить мені. Завдання поставлене виграти чемпіонат, але не можна перемогти лише завдяки тому, що ми господарі. Перше завдання, обов’язкова програма — вийти з групи, а далі ставитимемо завдання поетапно.

Олег Володимирович наголосив, що один із рецептів успіху єврокампанії — вдале поєднання досвіду та молодості. Зокрема, він розраховує на ветеранів команди — Шовковського, Тимощука, Шевченка та Вороніна. Стосовно тренерського штабу, його буде сформовано найближчим часом. «Зі мною працюватимуть ті, хто стоятиме за Блохіна горою, а також усвідомлюватиме нашу загальну мету», — сказав новопризначений керівник збірної.

Президент ФФУ Григорій Суркіс повідомив, що питання можливості співпраці вони з Олегом Блохіним обговорили у вівторок. «Усі деталі — щодо термінів і умов — ми з’ясуємо незабаром. Найближчим часом буде підписаний контракт».

Як уже згадувалося, перший матч під орудою Олега Блохіна збірна України проведе проти узбеків у Києві в перший день літа. А 6 червня на «Донбас Арені» в Донецьку українці прийматимуть національну команду Франції.