Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у середу зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом (на знімку).
На початку зустрічі В. Литвин подякував Т. Ягланду за участь у заходах з нагоди 25-ї річниці Чорнобильської трагедії. На його думку, їх проведення на такому високому рівні засвідчує, що «є спільне розуміння відповідальності за наші країни і нашу безпеку».
Керівник парламенту висловив задоволення станом співробітництва України та Ради Європи, зокрема на міжпарламент-ському рівні, наголосивши, що Україна підтримує наміри здійснити реформу цієї поважної інституції.
Генеральний секретар Ради Європи зазначив, що метою нинішньої зустрічі є обговорення програми дій під час головування України в Комітеті міністрів РЄ та координація подальших кроків. Він висловив задоволення визначеними українською владою пріоритетами у двосторонній співпраці щодо подальшого реформування РЄ та діяльності Європейського суду з прав людини. На його думку, для України головування у Комітеті міністрів РЄ — «великий виклик і водночас велика можливість зарекомендувати Україну в Європі, а також можливість для подальшого просування реформ».
Т. Ягланд повідомив про призначення нового Голови Офісу РЄ у Києві. До того ж він зазначив, що РЄ приділятиме основну увагу реформуванню судової влади, конституційному процесу в Україні, а також проекту Виборчого кодексу.
Відповідаючи на запитання щодо перебігу конституційного процесу, В. Литвин повідомив, що відповідна робота нині «перебуває у площині дискусії». «Є рішення Президента про підтримку ініціативи створення Конституційної асамблеї, — сказав він. — Над цією проблемою необхідно працювати, але так, щоб вона не закрила всі інші питання нашого життя».
Голова Верховної Ради зазначив, що спочатку «вчені та експерти повинні проаналізувати слабкі місця Конституції і з’ясувати, які положення не працюють, які є застарілими або суперечливими».
З урахуванням усіх цих чинників, вважає він, необхідно розробити пропозиції до Основного Закону, які повинні бути винесено на всебічне обговорення та отримати експертну оцінку, в тому числі з боку європейських інституцій. «Саме таким шляхом ми повинні рухатися», — підсумував він.
Відповідаючи на запитання щодо змін у розподілі владних повноважень, Голова Верховної Ради зауважив, що він не є прихильником того, щоб у центрі уваги були питання про їх перерозподіл. «Треба починати з тих положень, які стосуються прав і свобод громадян, а потім говорити про владні повноваження як механізми їх забезпечення», — сказав він.
За словами В. Литвина, в їх основу має бути покладена «чітка система стримань і противаг» гілок влади. За його словами, оскільки курс України — європейський, необхідно орієнтуватися на стандарти, притаманні європейському співтовариству.
Прес-служба Верховної Ради України.