В Українському центрі оцінювання якості освіти розповіли, як запобігатимуть списуванню.
Хоча до першого тесту з української мови та літератури ще більше місяця, абітурієнтів уже зараз попереджають про правила поведінки на пунктах тестування. Так, при собі усім учасникам незалежного оцінювання дозволять мати лише дві-три капілярні або гелеві ручки чорного кольору, носовичок та прозору ємність для води. Пляшки з наклейками, де можна розмістити шпаргалку, не пройдуть.
— Мобільні телефони, нетбуки або інші пристрої, з яких можна зчитувати чи передавати інформацію, також доведеться залишити у спеціально відведеному для цього місці, — підкреслила на нещодавній прес-конференції директор УЦОЯО Ірина Зайцева.
Приїжджати на місце тестування вона порадила заздалегідь. А тим, хто живе далеко, об’єднуватися в невеликі групи і добиратися разом.
«Тести розпочинатимуться, як і торік, об 11-й годині ранку, але я наголошую, що з’явитися на пункт тестування треба буде не пізніше 10.45. 15 хвилин ми відводимо на суто організаційні питання, а далі усі переходять безпосередньо до виконання робіт», — додала І. Зайцева.
У разі, якщо під час тесту закортить в туалет, вийти — дозволять, але додаткового часу для написання не нададуть.
«Кожен ваш вихід зафіксують, утім здати роботу доведеться разом з усіма», — розповіла директор центру.
Нагадаємо: цьогорічні тести відбуватимуться з 2 по 24 червня. А от вже наступного року графік ЗНО дещо зміниться. Його підлаштують під Євро-2012. Як повідомила Ірина Зайцева, остаточного розкладу незалежного оцінювання у 2012 році ще не затвердили, але швидше за все початок тестів перенесуть на середину травня, а от останній день припаде на 7 червня, тобто у переддень початку чемпіонату Європи з футболу.