Про це думатимуть українські, білоруські та російські вчені
Днями відбулося врочисте засідання Національної комісії з радіаційного захисту населення України з нагоди її двадцятиліття. Представник парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, глава НКРЗУ, доктор економічних наук, професор Володимир Скубенко зачитав поздоровлення Голови Верховної Ради Володимира Литвина, Президента Віктора Януковича та Прем’єр-міністра Миколи Азарова.
Заступник голови Російської наукової комісії з радіаційного захисту Російської академії медичних наук Рудольф Алєксахін відзначив: крім того, що Україну, Росію й Білорусь поєднує проблема Чорнобиля, у нас ще спільні ідеї, наукова база, школа, вчителі. Р. Алєксахін вважає, що вчені трьох країн значно збагатили світову науку, а перспективи діяльності дуже великі, і є великі можливості для контактів.
Глава Національної комісії Білорусії з радіаційного захисту при Раді Міністрів Яків Кенігсберг розповів, що білоруси займаються не тільки чорнобильськими проблемами, а й будівництвом нової атомної станції, а також готують нормативну базу. «Мені дуже хотілося, щоб, незважаючи на політичні моменти, вчені трьох країн були об’єднані не тільки Чорнобилем, а й взагалі проблемами радіаційного захисту», — наголосив він.
Координатор проектів Департаменту технічного співробітництва Міжнародного агентства з атомної енергетики Андрій Чупов повідомив, що готується проект «Радіологічна підтримка реабілітацій територій, постраждалих у результаті аварії на Чорнобильської АЕС». У його рамках розробляються такі документи:
— стратегія реабілітації сільських територій, що постраждали після аварії;
— система підтримки прийняття рішень з реабілітації радіоактивних територій, а також їх наукове обґрунтування.
За його словами, від НКРЗУ отримано велику кількість корисних рекомендацій і доповнень, які враховані експертами МАГАТЕ. «Ми сподіваємося, що ці документи використовуватимуться у практичній роботі комісії й тих органів державної влади, місцевих організацій, які пов’язані з мінімізацією наслідків на ЧАЕС», — відзначив він.
Президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк розповів в інтерв’ю «Голосу України», що наслідки Чорнобильської аварії позначилися на здоров’ї українців.
Директор Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАНУ Валерій Кухар, президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк, голова комісії народний депутат України Володимир Скубенко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.