Днями в Тернополі з нагоди 67-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників установили меморіальний знак «Дітям війни». У такий спосіб місцева влада висловила свою повагу до людей, яким довелося в ранньому віці пережити всі тяготи війни.
Окрім пошани, літні громадяни країни мають одержувати ще й грошові компенсації. Йдеться про прийнятий в 2004 році Закон України «Про соціальний захист дітей війни». Нагадаємо, статус «дитина війни» мають співвітчизники, яким на 2 вересня 1945 р. не виповнилося 18 років. Багато хто з них зараз веде боротьбу з... власною державою, у судовому порядку доводячи своє право на належні доплати до пенсії.
Українські суди завалені позовами від пенсіонерів — дітей війни. На жаль, позитивне судове рішення ще не означає, що допомогу їм справді буде надано: у держбюджеті грошей на це не передбачено. Про це нещодавно заявив віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко. За його словами, на різні соціальні програми в 2011 р. не вистачає 165 млрд. грн., тому держава не може гарантувати виплат у повному обсязі. При цьому віце-прем’єр уточнив: уряд не має наміру взагалі відмовлятися від цих виплат. Мовляв, скільки буде в нас грошей — стільки заплатимо...
З вимогою покласти край соціальній несправедливості севастопольська громадська організація «Діти війни» звернулася до народних депутатів України. Її голова Ігор Шамайко в інтерв’ю Першому севастопольському телеканалу заявив, що права дітей війни утискаються в тому, що вони не одержують своїх пільг (30-відсоткову надбавку від мінімальної пенсії) за законом.
— Ми вимушені захищати свої права через суди. Суди міста забиті нашими позовними заявами. Усе вирішується на нашу користь, але це — тяганина, — сказав Шамайко.
Він також зазначив, що в міському транспорті діти війни позбавлені пільг і привілеїв, що суперечить закону.
На даний момент кожній дитині війни не доплатили по чотири тисячі гривень.
Щомісячна доплата в розмірі 30 відсотків від мінімальної пенсії за віком повинна була виплачуватися починаючи із січня 2006 року. Але з прийняттям законів про бюджет щоразу припинялася через відсутність грошей.
А щоб стягнути невиплачену допомогу, необхідно звернутися з письмовою заявою до Пенсійного фонду або з позовом безпосередньо в суд. Перший варіант, як правило, не результативний: ПФ не зацікавлений у таких виплатах, тому що бюджет на це коштів не виділив.
Виплати можна одержати за останні три роки — такий термін позовної давності, передбачений Цивільним кодексом України.
Одержати судове рішення на руки (а воно, як правило, приймається на користь пенсіонера) — ще не перемога. Далі потрібно звернутися до державної виконавчої служби, оскільки без виконавчого листа управління ПФ грошей не видасть, хоча й зобов’язане.