Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з Президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Томасом МІровим (на знімку), повідомляє прес-служба Верховної Ради.
На початку зустрічі В. Литвин подякував за допомогу, надану банком в організації і проведенні в Києві 19 квітня 2011 року Міжнародної конференції зі збору коштів для завершення основних чорнобильських проектів, та за активну участь у підготовці Міжнародної конференції «25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього», яка відбудеться днями в Києві.
«Україна високо цінує діяльність ЄБРР як розпорядника Чорнобильського фонду «Укриття», заснованого в грудні 1997 року для надання допомоги Україні в реконструкції саркофага», — сказав В. Литвин.
Керівник парламенту також заявив, що Україна зацікавлена в продовженні плідного партнерства з ЄБРР для забезпечення економіки необхідними ресурсами та підтримує зусилля банку, закладені в новій середньостроковій Стратегії ЄБРР в Україні, й запевнив у підтримці двосторонньої співпраці з боку Верховної Ради.
У свою чергу, Т. Міров заявив, що банк налагоджений «підтримувати плідні контакти з Верховною Радою». «Нам дуже подобається працювати в країнах, де парламент має велику вагу», — сказав він. Президент ЄБРР зазначив, що участь у подоланні наслідків аварії на ЧАЕС є одним із найважливіших напрямів роботи банку в Україні. «Ми були дуже задоволені тим, що під час міжнародної конференції вдалося зібрати більшу частину запланованих коштів, — сказав він. — Попереду ще багато роботи, але ми зробили вагомий крок уперед». «Ми сподіваємося, що до 2015 року населення України із задоволенням відчує, що ЧАЕС надійно захищена», — додав Т. Міров.
Під час зустрічі було обговорено питання стосовно ратифікації Верховною Радою проектів «Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до Києва» (кредит ЄБРР 450 млн. євро) та щодо будівництва високовольтної лінії, яка має з’єднати Запорізьку АЕС із Каховською електростанцією. Обидві угоди було підписано минулого року. В. Литвин повідомив, що ці документи нині перебувають на опрацюванні в Кабінеті Міністрів України, і запевнив: після надходження до парламенту угоди будуть розглянуті в профільному комітеті протягом тижня. «Затримки за Верховною Радою не буде», — сказав він.
Т. Міров також порушив питання про можливість внесення змін до Бюджетного кодексу України, які сприятимуть реалізації проектів ЄБРР у муніципальній сфері. За його словами, банк розробив для України значну кількість нових проектів у муніципальній сфері, проте деякі норми нової редакції Бюджетного кодексу не дозволяють органам місцевого самоврядування брати позики під свої гарантії. При цьому Президент ЄБРР наголосив, що ці проекти не потребують надання державних гарантій.
Голова Верховної Ради повідомив, що після зустрічі з віце-президентом ЄБРР Яном Фішером, яка відбулася у лютому ц. р., він доручив профільному парламентському комітету підготувати відповідні пропозиції. Водночас В. Литвин зазначив, що парламент має враховувати позицію уряду стосовно необхідності оцінити, як працюють норми Бюджетного кодексу в цілому, і після цього вносити до нього системні зміни та уточнення.
Сторони висловили сподівання, що спільними зусиллями в цьому питанні буде знайдено оптимальне рішення.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.