Вечірнє засідання 19 квітня
Народні обранці ухвалили Постанову «Про Заяву Верховної Ради України «До 65-ї річниці Нюрнберзького трибуналу над фашистськими злочинцями», в якій український парламент закликає до неприпустимості сучасних форм расизму. В заяві також йдеться про те, що «Верховна Рада України висловлює стурбованість і рішуче протестує проти спроб окремих політиків, громадських діячів, політичних організацій і рухів у нашій країні реабілітувати і навіть героїзувати колабораціоністів — пособників гітлерівців, виправдати їх злодіяння».
У першому читанні було прийнято законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо цільових облігацій. Пропонується вдосконалити систему регулювання та контролю за розміщенням, обігом та погашенням цільових облігацій. Зокрема, передбачається запровадити норму стосовно можливості розміщення облігацій лише в бездокументарній формі, а також установити особливості для погашення відсоткових, дисконтних та цільових облігацій. Окрім того, Закон «Про цінні папери та фондовий ринок» доповнено новою статтею про цільові облігації підприємств, виконання зобов’язань за якими передбачається шляхом передачі об’єкта (частини об’єкта) житлового будівництва. Пропонується встановити, що в таких випадках емісію цільових облігацій підприємств може здійснювати виключно юридична особа, яка згідно із законодавством має право на виконання функцій замовника будівництва об’єкта.
Народний депутат від КПУ Валентин Матвєєв доповів проект змін до Закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» (щодо статусу «Ветеран праці»). Депутат запропонував доповнити згаданий закон нормою, згідно з якою ветеранами праці визнаватимуться особи, яким призначено пенсії на умовах Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб» за наявності стажу для чоловіків — не менше 40 років, жінок — не менше 35 років. Однак законопроект не набрав голосів («за» — 90) і був відхилений.
За основу було прийнято законопроект про внесення змін до Закону «Про туризм», у якому пропонується унормувати державне регулювання інформаційного забезпечення туристичної галузі. До чинного закону пропонується ввести нові терміни: «туристична індустрія», «туристична інформація», «державна політика інформаційного забезпечення туристичної індустрії», «державне регулювання інформаційного забезпечення туристичної індустрії». Крім цього, до регуляторних функцій держави в галузі туризму планується додати інформаційне забезпечення вітчизняної туристичної індустрії та формування іміджу України як туристично привабливої держави.
Парламентарії розглянули низку законопроектів про нотаріат. Нову редакцію закону «Про нотаріат» і проект Нотаріального процесуального кодексу України доповіла народний депутат від Партії регіонів Ірина Бережна. Однак профільний
Комітет із питань правової політики, за словами Юрія Мірошниченка, рекомендував Верховній Раді направити всі законопроекти на доопрацювання, оскільки до них висловлені зауваження. Комітет висловився за необхідність розробки узгодженого законопроекту. Народні депутати підтримали рішення комітету. На доопрацювання на пропозицію профільного комітету також було відправлено чотири законопроекти про адвокатуру.