Ранкове засідання 20 квітня
Верховна Рада ратифікувала угоду про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані, а також в інших державах, де велися бойові дії. Ця угода, як повідомив перший заступник міністра оборони Володимир Можаровський, була підписана ще 24 вересня 1993 року. Із 12 країн-підписантів угоду не ратифікували лише Україна та Молдова. Та чи додасть ратифікація документа бодай зайвої копійчини афганцям — велике питання, адже відповідно до ст. 1 угоди розмір допомоги встановлюється вітчизняним законодавством держави-підписанта. Та й заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко порадив народним депутатам уважніше придивитися до цього законопроекту. На його думку, це не що інше, як цинізм.
 «Уряд вніс законопроект №7562, яким фактично зупиняються або переглядаються всі пільги афганцям, ветеранам війни. Отже, під загрозою навіть ті невеликі пільги, які є на сьогодні. Натомість нам вносять угоду, яка була підписана 18 років тому і яку ми протоколами і законами виконуємо», — наголосив М. Томенко. Депутат порадив афганцям, які прийшли під стіни Верховної Ради, йти до Президента та уряду й вимагати відкликання законопроекту №7562 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду». До речі, парламент ще 5 квітня ухвалив відповідну постанову, проте Кабінет Міністрів так і не відкликав законопроект. «Сьогодні треба поставити питання, щоб перед 9 Травня ветеранам і афганцям виплатили те, що передбачено законом. Оце буде повагою до тих, хто пройшов війну — і Велику Вітчизняну, і афганську», — констатував М. Томенко.
Ратифікувала сесія й угоду між Кабінетом Міністрів України, урядом Російської Федерації та урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України. Натомість законопроект Наталії Королевської («БЮТ- «Батьківщина») про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності службових осіб за перешкоджання підприємницькій діяльності було відхилено. Така само доля спіткала й інший проект Н. Королевської — про встановлення мораторію на деякі заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Відповідно до проекту пропонувалося заборонити податковим органам проводити перевірки до початку наступного року і дати підприємцям спокійно адаптуватися до нових умов. Хоча парламентарії і вбачали раціональне зерно в запропонованому проекті, «за» проголосували лише 88 народних обранців.
Потім фракції «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» зажадали перерви або часу для виголошення заяви. Стосувалася вона багатотисячного мітингу афганців, який відбувався під стінами Верховної Ради. Депутати озвучили вимоги мітингувальників.
Вимоги пікетувальників народні депутати передали Голові Верховної Ради. Володимир Литвин, у свою чергу, повідомив, що мав зустріч із представниками афганського об’єднання «Ніхто, крім нас». За словами глави парламенту, було напрацьовано відповідні доручення щодо Кабміну. Проте В. Литвин переконаний, що основна проблема полягає в тому, що не виконуються чинні на сьогодні рішення. Водночас Голова Верховної Ради зауважив: ця проблема буде ще раз відпрацьована разом із Кабінетом Міністрів.
Із днем народження цього дня вітали Володимира Мальцева та Михайла Полянчича.
Ігор Рибаков, Іван Денькович.
 
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.