Це стане можливим після 18 вересня. У разі дрібної аварії її учасники зможуть оформити ДТП самостійно. Ці нововведення зумовлено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування», який запроваджує систему так званого європротоколу.

Ознаки ДТП, яке можна буде оформити без ДАІ:

— ДТП сталося за участю лише забезпечених транспортних засобів (тобто застрахованих),

— немає травмованих (загиблих) людей,

— є згода водіїв щодо обставин скоєння ДТП,

— у водіїв немає ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

За таких умов водії матимуть право спільно скласти повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, залишити місце дорожньо-транспортної пригоди та будуть звільнені від обов’язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про її настання.

Відповідальність

Особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільнятиметься від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники дорожньо-транспортної пригоди скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю пригоду відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

На сьогодні відповідно до   ст. 124 КпАП за порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, можна отримати штраф від двадцяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

Дії у разі ДТП

А. Оцінка пригоди

1. Перевірити відсутність травмованих (загиблих) людей.

2. Переконатися у відсутності у водіїв ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Власне, це є одним з найскладніших питань. Як діятиме ця обставина на практиці і чи не стане вона приводом для відмови у виплаті, поки що важко сказати. Звичайно, запах алкоголю, нечітка координація рухів та своєрідна поведінка та погляд можуть свідчити про сп’яніння чи дію ліків, однак водночас не можуть бути гарантією. Крім цього, не виключено, що навіть за явних ознак сп’яніння одного з водіїв учасникам ДТП краще буде домовитися та оформити європротокол як тверезим особам, не викликаючи ДАІ. Більш того, якщо водій знає, що він винен, то йому ще вигідніше закрити очі на можливі ознаки сп’яніння чи дії ліків іншого учасника ДТП. У крайньому разі можна спробувати скористатися допомогою свідків, які підтвердять відсутність ознак сп’яніння чи впливу ліків.

3. Оцінити можливу вартість пошкоджень

Зверніть увагу, що у разі оформлення повідомлення документів про дорожньо-транспортну пригоду без участі працівників ДАІ розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, не зможе перевищувати встановлених максимальних розмірів виплати страхового відшкодування — 10000, 50000 грн. Якщо згодом виявиться, що вартість пошкоджень більше, отримати понад встановлений максимальний розмір виплати не вдасться.

4. Дійти згоди щодо обставин скоєння ДТП

Водії мають однозначно визначитися щодо обставин пригоди, хто в ній винен тощо, інакше, власне, й не може стояти питання про спільне оформлення ДТП і необхідно викликати ДАІ.

Продовження читайте у наступних номерах.