Нещодавно Українському Іномовленню (нині Всесвітня служба «Радіо Україна») виповнилося 60 років. Спочатку було мовлення українською мовою для світової української спільноти (Україна має одну з найбільших у світі закордонну громаду). Згодом вона звернулася до світу  англійською і німецькою. Потім українське радіо заговорило і румунською мовою. На своїх хвилях українцям світу радіо несло інформацію про рідний край, материнську мову і пісню, слово про національну культуру; для іншомовних слухачів — сказати, що є такий народ, є така країна, ймення якої Україна!  Розповісти про таку радіослужбу ми запросили директора Всесвітньої служби «Радіо Україна», заслуженого журналіста України Олександра ДИКОГО. 

 — Пане Олександре, ви багато відвідували різні країни і континенти, де згромаджені наші земляки. Пригадайте хоч одну таку зустріч... 

 — Якось на береги Атлантичного океану, до знаменитого Ріо-де-Жанейро, приїхали українці з усієї Латинської Америки — Аргентини, Бразилії, Болівії, Венесуели, Парагваю, Уругваю, Еквадору, Колумбії і навіть Чилі. Я там брав участь у зібранні і започаткував нові знайомства. До цього вже був у країнах Південної Америки, бачив цілі села (там колонії) українські, де є рідні школи, церкви, художні колективи. У Буенос-Айресі (це Аргентина) у місцевому університеті є кафедра україністики, там навчаються молоді люди українського походження з усього материка. А завідує цією кафедрою відомий поет, професор, уродженець Харкова і постійний слухач «Радіо Україна» Леонід Голоцван.

 Так от тут на Всеукраїнському конгресі українців Латинської Америки і говорили не тільки про своє життя-буття, а й про те, яку допомогу можуть надати наші земляки незалежній Україні. Різні були пропозиції. Приміром, Дмитро Буцький з міста Сан-Пауло запропонував збудувати своїм коштом Божі храми на Сумщині та Харківщині, Нінель Чорнявська з столиці Уругваю — Монтевідео — вирішила допомогти дитбудинкам, Павло Ногас — відомий керівник ансамблю «Полтава» (він уже народився в місті Курітиба), заохотився відкрити на батьківській землі магазини кави і чаю (родина має великі плантації), поліпшити автоматами громадське харчування обізвалася Настя Мартинів зі столиці Венесуели — Каракаса.

— Пане Олександре, а яка сьогодні світова українська спільнота?

— Вона велика. За даними Світового конгресу українців, у світі мешкає понад 20 мільйонів українців, а Організація Об’єднаних Націй повідомляє, що в результаті «четвертої хвилі» на зарубіжжі ще перебуває до восьми мільйонів наших земляків. 

 Звичайно, думки, погляди, дії світового українства спрямовані на материкову Україну.

Українська держава може і співпрацює з Світовим конгресом українців, Європейським конгресом українців, Українським конгресовим комітетом Америки, Конгресом українців Канади, Союзом українських організацій Австралії, Об’єднанням українців Росії ... Отже, українська національна спільнота у світі — є сила, яка культивує і прагне передати своїм дітям і онукам рідну мову, історичну пам’ять, символи національної спільноти, любов до України.

Але чи може Всесвітня служба «Радіо Україна» самостійно розповісти сьогодні про нашу державу, щоб почули наші європейські та північноамериканські партнери? На жаль, не можемо. З Нового року нашу світову радіостанцію транслюють тільки в Інтернеті. Радіохвиль туди нема. Отже, наш шлях до цивілізованої Європи і Північної Америки ускладнився. А значить, голос Всесвітньої служби «Радіо Україна», що постійно стоїть на покращенні іміджу нашої держави у світі, зник з європейського і світового інформаційного простору. Можливість наших українців, інших слухачів українських, англійських, німецьких, румунських програм звузилися — нема радіоефіру. Річ не тільки у фінансах (хоча надворі економічна криза ще лютує), а і у політичній волі відстоювати національні інтереси молодої держави. Повірте, ми пишаємося тим, що в такому швидкому визнанні України як незалежної держави іншими країнами світу — є й частина праці наших журналістів.

Якось маршалок Сейму Республіки Польща В. Цімошевич сказав — однією з головних перешкод на шляху до європейських і світових організацій є недостатня інформація про Україну. Ще і досі побутує думка, що Україна — це глуха окраїна Європи. Чи спроможна наша Всесвітня служба подолати цей стереотип? Звичайно. Мовний спектр радіопередач треба розширити. Невелика Хорватія, приміром, мовить 16 мовами, Болгарія і Румунія, а вони не багатші за Україну, здійснюють зарубіжне мовлення більше як 15 мовами світу.

До речі, кілька років тому було президентське розпорядження — розширити мовний спектр, але знову — нема коштів. Ми хотіли нещодавно запровадити російську редакцію, уже набрали штат, але в останню хвилину оте категоричне: а де фінанси?

Одного разу газета «Урядовий кур’єр» написала — закордонне мовлення стоїть поряд з такими державними інституціями: Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони країни... Утвердження і розбудова держави, її політичне реноме, зміцнення національної безпеки значною мірою залежить від того, наскільки ефективно діють засоби масової інформації, як використовується інформаційний простір. Внутрішній. А на зарубіжжі — світовий. Це дієвий засіб для утвердження позитивного образу держави у міжнародній спільноті.

Як сказав Юрій Іваник, голова Центральної українсько-аргентинської репрезентації — у 1991 році тисячі наших земляків з усіх провінцій з’їхалися до президентського палацу в Буенос-Айресі. Під спів невмирущої пісні «Реве та стогне Дніпр широкий» українці пропонували тоді визнати державність України. На балкон палацу вийшов президент і сповістив, щойно пішла телеграма до Києва — Аргентина визнала незалежну Україну.

Враховуючи стратегічну важливість розвитку двосторонніх українсько-китайських відносин, вважаємо за доцільне готувати передачі про Україну для трансляції по Національному радіо Китаю у мережі серії «Глобальні історії». Китайська сторона підтримала цю пропозицію і обіцяє подавати наші передачі на середніх (нині дуже модерні і популярні) хвилях. Таку само угоду маємо підписати з Румунським товариством радіомовлення.

Провадиться подальша диверсифікація засобів передач сигналу Всесвітньої служби «Радіо Україна». А це значить — більш ефективне використання супутникового та Інтернет-мовлення, активізація інтерактивної роботи з міжнародною аудиторією. Перспективним напрямком є отримання ліцензій і оренда передавачів за кордоном для розповсюдження вітчизняного інформаційного продукту. Перспективним напрямком міжнародного мовлення у світі є цифрове мовлення, що приходить на зміну аналоговому мовленню на довгих та коротких хвилях. Отже, інтерес до міжнародного мовлення завдяки різкому поліпшенню якості прийому постійно зростатиме.

Одним словом, у нас багато модерних планів. Так живе світ. А чим ми гірші?

— Яка історія вашої радіослужби? 

— Перша наша передача вийшла у світовий ефір 1 листопада 1950 року, отже, нещодавно Всесвітній службі «Радіо Україна» виповнилося 60 років. Перші слова були: Говорить Київ! В ефірі радіопередача для українців, які проживають за кордоном. Ладнайте свої приймачі на київську хвилю!

У своїх програмах Всесвітня служба «Радіо Україна» порушує державні питання, є сугубо політичним мовленням, рупором української державної влади. Її передачі спрямовані на піднесення міжнародного авторитету нашої держави, є незаперечним авторитетом у входженні України у світовий інформаційний простір. Чільне місце відводиться передовсім зовнішній політиці нашої держави, спрямованої на інтеграцію у європейське і світове співтовариство, зростання її ролі у розв’язанні соціально-економічних проблем.

Взагалі, не відкрию Америки, коли скажу: нині, як тільки якась країна — велика чи маленька — спинається на ноги, позбувається повної зовнішньої опіки, вона прагне заявити про себе на міжнародній арені, хоче вибудувати цивілізовані відносини з іншими державами. Інакше і бути не може: у наш складний час — сьогодні глобальний світ — і в гордій самотині важко і практично неможливо вижити.

Отож запрацювала Всесвітня служба «Радіо Україна» (таку назву вона має в ефірі) з березня 1992 року. Передовсім ми розширили мовлення українською мовою. Передачі готуються не тільки для слухачів західних держав, а й для так званої східної діаспори, тобто на теренах колишнього Радянського Союзу. А тут немала українська спільнота. Не тільки в Російській Федерації, а і в прибалтійських державах — Естонії, Латвії, Литві. Великі українські громади є в Казахстані, Білорусі, Молдові, на Кавказі, у середньоазіатських державах. 

Велика, багата, потужна, самостійна країна з високою культурою, наукою, медициною, освітою постала в центрі Європи. І її голос має звучати обов’язково!

 — Пане Олександре, на вашу думку, як сьогодні Україна ставиться до зарубіжних українців?

— Крім громадських організацій, що займалися діаспорою, є тепер Департамент зарубіжного українства Міністерства закордонних справ (так він називався раніше). Взагалі, це зовнішньополітичне відомство проводить величезну роботу серед світових українців. У Міністерстві регулярно відбуваються заходи з питань діяльності українців за кордоном. У них беруть участь наші працівники. Держава виділяє кошти для функціонування українських громад за рубежем.

Дипломатичний корпус поповнився і нашими радіопрацівниками. Дмитро Марков — посол України в Нідерландах та Ізраїлі, Євген Чорнобривко — в Австрії, Ігор Грушко — нинішній посол у Бразилії. На нелегку дипломатичну ниву пішли журналісти: Микола Кравченко, Анатолій Муляр, Станіслав Лазебник, Олександр Михальчук... Олексій Сологубенко є заступником Генерального директора Бі-Бі-Сі (Лондон), Олена Витвицька — одна з керівників Міжнародного «Радіо Канада» ... 

У вітанні учасникам ІІІ Міжнародного конгресу «Діаспора як чинник, утвердження держави Україна у міжнародній спільноті: сучасний вимір, проекція в майбутнє» Президент України Віктор Янукович запевнив світових українців — ось його слова: 

 — Нова українська влада налаштована на діалог, на відкритість, на пошук національної злагоди у ставленні до найважливіших, найскладніших проблем. Я підтверджую, що в Україні державною мовою буде українська.

 — Українська держава буде всіляко сприяти налагодженню тісної взаємодії українців усього світу зі своєю історичною Батьківщиною.

 — Зміцнення Української держави має стати головною метою такої консолідації.

Власне, для цього і існує Всесвітня служба «Радіо Україна».

 Понад шість десятків літ звучить голос України в міжнародному ефірі, що несе своїм слухачам правду, сіє зерна любові до рідного краю, вселяє віру в день прийдешній нашої, справді, привабливої і гарної держави.

Ми завжди пам’ятаємо, що Всесвітня служба «Радіо Україна» — це обличчя країни, це голос української влади на всіх світових обширах. Ми готові виконувати свою місію — інформаційно забезпечувати висвітлення зовнішньої і внутрішньої політики України на теренах зарубіжних країн, створення сприятливого інвестиційно привабливого іміджу нашої держави.