Щороку Республіка Корея запрошує представників зимових видів спорту з усього світу відвідати спортивний табір Dream Program. У програмі беруть участь юні спортсмени від 13 до 19 років. Світове спортивне співтовариство, включаючи Міжнародний олімпійський комітет, залучає дедалі більше країн до участі в цьому заході, підтримуючи таким чином інтерес до зимових видів спорту й зокрема до Олімпійських і Параолімпійських ігор. Саме в містечку Пхенчхан, де перебуває тренувальний табір учасників, будуть проводитися Зимові олімпійські й Параолімпійські ігри 2018 року.

Цього разу представляти нашу країну випала честь біатлоністам із Сумської області: Вікторії Леденко, Анастасії Дидоренко та Катерині Свинаренко. Супроводжувала спортсменів у цій подорожі співробітник Федерації біатлону України Лілія Будзуляк, котра й розповіла про перебування українок у Кореї.

— Участь у Dream Program 2015 відкрило нові обрії у співробітництві між федераціями в усьому світі під девізом: «You are Champs! We are Frіends!». Кожен день перебування був розписаний погодинно, за кожною країною були закріплені волонтери, які всюди супроводжували учасників і були готові відповісти на численні запитання й упоратися з будь-якою ситуацією. Вони й зустрічали, і проводжали наших спортсменів в аеропорту Іncheon.

Програма стартувала грандіозною церемонією відкриття. Крім делегацій, торжество відкриття зібрало спонсорів, представників уряду провінції Гангвон та олімпійського комітету Кореї, посла України, членів Спортивної академії зимових видів спорту, також запросили кілька національних колективів. Для нас було великою честю знайомство з послом України в Республіці Корея Василем Мармазовим. Василь Євгенович під час усього нашого перебування підтримував з нами зв’язок.

Перший день почався з відвідування олімпійських об’єктів, ми побачили масштабні стадіони для лижних перегонів, біатлонний стадіон, величезний трамплін з оглядовим майданчиком на самій вершині споруди, льодовий палац і найсучасніші доріжки для бобслею. Далі ми відвідали місцевий зимовий фестиваль, зі сніжними скульптурами, різноманітними атракціонами й спільними фотосесіями.

Наступні п’ять днів займалися тренуваннями на сучасному біатлонному стадіоні. Нашим спортсменам показали офіс федерації біатлону. Ми часто обговорювали різні методики тренувань, розповідали про Україну, ділилися досвідом із тренером, з яким працювали протягом двох тижнів перебування. Знайомилися з місцевою кухнею, яка вразила різноманітністю смаків, переважно дуже гострих, але водночас дуже незвичайних.

Побували ми також і в столиці країни. Вона залишила яскраве враження. Після повернення із Сеула на нас чекали тренування, що тривали до кінця перебування в Кореї. Крім цього, щодня нам організовували захопливі вечірні заходи: ми вчилися тхеквондо, несли олімпійський вогонь, грали в місцеві ігри, слухали лекцію про зимові олімпійські види спорту, відвідували тренерські зібрання. Одне з них було присвячено Олімпійським іграм, ми згадували найзахопливіші моменти за всю історію зимових олімпіад, підписували клятву спортсмена, малювали стінгазету про антидопінг і представляли її публіці.

На останній день були заплановані змагання з кожного виду спорту. Наші дівчатка старалися щосили, бо дуже нелегко пройти хоч і невеликий, але один із складних відрізків олімпійської траси. Можемо пишатися, що всі три призові місця дісталися українкам: «золото» — Катерині Свинаренко, «срібло» — Анастасії Дидоренко, «бронза» — Вікторії Леденко.

Цей щасливий день закінчився прощальною вечіркою, на якій країни розповідали про себе, показували свої ремесла й сувеніри. Наша делегація презентувала найвідоміші місця, розповіла про кухню й традиції України. На церемонії закриття нам вручили медалі, пам’ятні сертифікати й сувеніри про участь у Dream Program 2015. Юні українські біатлоністки гідно представили нашу країну й залишили по собі слід в історії цього заходу.

На знімку: українська команда під час екскурсії.

Фото Лілії БУДЗУЛЯК.