Зміна системи парламентських виборів не вплине на розвиток демократії в Україні. Таку думку висловив на прес-конференції заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

За його словами, визначальними є незалежні інституції — суд та громадянське суспільство. «Без реакції людей на дії влади народні депутати, незалежно від того, за якою схемою відбуватимуться вибори, й надалі представлятимуть у парламенті винятково власні інтереси, а не народу», — сказав він.

О. Голобуцький зазначив, що кандидати купуватимуть мажоритарні округи або місце в списку. У цьому контексті і влада, й опозиція розглядають зміни до виборчого законодавства «не як забезпечити інтереси населення, а скільки людей можна пропихнути через ту чи іншу схему», — зазначив він.

А директор компанії GMT Group, політолог Анатолій Луценко вважає: щоб наблизитись до європейських стандартів і оновити політичну еліту, необхідно ввести пропорційну систему з низьким прохідним бар’єром. А повернення до змішаної моделі, за його словами, є логічним в контексті конституційного розвитку в напрямі побудови президентської республіки. Він сказав, що спочатку треба було запропонувати конституційну модель, а потім визначатись із виборчою системою.

А. Луценко підкреслив, що українська політична система побудована не за ідеологією, а на бренді лідера. «У нас відбувається перехід від Тимошенко до Януковича, а не, скажімо, від лібералів до консерваторів», — зазначив політолог.