Проект змін до закону про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури й суду, які стосуються порушення процесуальних строків (№6442), не суперечить нашим міжнародним зобов’язанням. Такого висновку дійшли учасники засідання парламентського Комітету з питань європейської інтеграції.
Автор законодавчої ініціативи — народний депутат Микола Катеринчук — зареєстрував цей документ у апараті Верховної Ради ще в травні минулого року. Цієї сесії його включено в порядок денний.
Нині чинне процесуальне законодавство встановлює чіткі строки розгляду та вирішення судових справ. Їх дотримання є важливою гарантією захисту прав та свобод людини. Водночас у судовій системі склалася практика систематичного пропуску таких термінів, через що люди нерідко зазнають істотних проблем та ускладнень. Часто трапляються випадки, коли міжнародні судові установи присуджують компенсацію з боку нашої держави через несвоєчасний розгляд справи, наголошує автор законопроекту.
Члени комітету підкреслювали, що документ поданий Миколою Катеринчуком, по суті запроваджує у вітчизняне законодавство правило, згідно з яким особа отримує право на компенсацію у випадку порушення судом її права на розгляд справи. Подібні нововведення підпадають під дію статей 6 та 13 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, які гарантують право на справедливий судовий розгляд та ефективні засоби юридичного захисту.
Якщо зміни вступлять у дію, на думку автора, це забезпечить:
— повніше й послідовніше забезпечення права громадян на судовий захист;
— вдосконалення системи правосуддя;
— відповідальніше ставлення судових органів до вимог процесуальних строків розгляду справ;
— виконання Україною міжнародних зобов’язань.