Хокей. Київ. Палац спорту. Чемпіонат світу. Дивізіон 1. Група В.
17 квітня. Естонія — Казахстан. 1:5 (0:2, 1:1, 0:2). Литва — Польща. 1:5 (1:2, 0:2, 0:1).
Україна — Велика Британія. 3:5 (1:0, 2:3, 0:2). Шайби: Побєдоносцев, 12, 39, Тимченко, 27 — Кларк, 25, 37, Дауд, 32, Шидлс, 44, Філліпс, 54.
Подивившись на гру нашої збірної проти британців, мимоволі постає запитання: а що їй робити з таким рівнем в елітному дивізіоні? Дехто заявляє, що, мовляв, сталася сенсація. А хіба рівень життя у Великій Британії не вищий за наш? Поки ми руйнували свій хокей, заганяючи його в глухий кут проблем, на Британських островах цей вид спорту зростав і міцнів. Там проводиться повноцінний національний чемпіонат, з якого черпають кадри для збірної. А ще в цій збірній виступає велика група натуралізованих канадців.
До речі, не тільки британці пішли таким шляхом, а й казахи. В їхньому колективі прижилося чимало росіян. Зрозуміло, з казахськими паспортами. І це при тому, що й у цій країні намагаються розвивати хокей, виховувати своїх майстрів.
І ми запросили на посаду тренера авторитетного канадського фахівця Дейва Льюїса. Але він не чарівник. І не хімік, щоб із нічого робити пиво. Отож, маючи лише один по-справжньому професіональний клуб, котрий, щоправда, періодично перебуває в не найкращому фінансовому стані (маємо на увазі київський «Сокіл»), дозволяємо собі говорити про вищу лігу світового хокею. Сміх, та й годі.
Отаким неприємним для нас виявився стартовий день київського чемпіонату світу. Один із нинішніх тренерів «Сокола», а в минулому класний нападник столичного клубу і збірної України Анатолій Степанищев, засмучений поразкою нашої команди, зауважив, що колись ми і канадцям так не програвали.
Часи змінюються, і без серйозного ставлення до хокейної справи в Україні вона поступово опуститься на рівень Монголії, Мексики, Туреччини, Ізраїлю. А поки що в нинішньому складі збірної України грає чимало ветеранів, вік яких наближається до сорока. Звичайно, і швидкості не ті, і реакція повільніша. Щиро вдячні їм за зроблене ними. Але потрібна свіжа кров. Інакше станемо свідками незворотного процесу повного відмирання популярного виду спорту на наших теренах.