Просто якась епідемія на прибережну забудову! Поки одні переймаються прибиранням парків, інші дерибанять території національних заповідників. Про незаконний захват природоохоронних земель, забудову вздовж великих річок, біля моря говорять вже не один рік, утім, на жаль, зрушень нема. Навпаки, вздовж берегів ростуть палаци, забруднюються річки та плавні, де мешкають рідкісні види птахів. Саме запобіганню незаконних забудов заповідних територій було присвячено прес-конференцію на тему «Хто і як дерибанить національні природні парки...» і рейд до національного природного парку «Голосіївський».
 Ласими шматками виявилися національні природні парки «Нижньодністровський» (Одеська область), «Голосіївський» (Київ), «Чарівна гавань» (Крим). Якщо перші два хоч перебувають під опікою держави, то в Криму небезпечна тенденція: якщо знімуть природоохоронний статус, цінні землі підуть з молотка.
Доктор біологічних наук Іван Русєв звернув увагу громадськості та правоохоронних органів на факти протизаконного будівництва в прибережній
100-метровій зоні річки Дністер на території Білгород-Дністровського району Одеської області. На його думку, інспектуючі організації, прокурорський нагляд, які покликані стояти на варті закону, фактично саботують його дотримання. 
Ініціатори прес-конференції після її завершення здійснили рейд до національного природного парку «Голосіївський», щоб продемонструвати факти дерибану заповідних земель у столиці. Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко показав місце незаконного видобування піску, де, попри відкриту з січня цього року кримінальну справу та штрафи, триває замулювання піску, знищують дерева. На хуторі Мриги перед очі постав незаконно зведений величезний чотириповерховий палац колишнього прокурора Києва. А поруч — мисливський вольєр, хоча яке може бути мисливство на території національного парку! В урочищі Теремки, в заповідній зоні, рубають дерева, підпалили вікового дуба, всюди сміття, відсутній знак, що це —територія національного парку. На території парку імені Рильського — незаконне захоплення землі, де побудували ресторан «Бахчисарай». Звернення екологів Генпрокуратура перена-правила, тепер чекають відповіді від Київської природоохоронної прокуратури. Проте, як бачимо, видобувачам піску та кримінальна справа — по барабану...