Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення зміни до статті 20 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (щодо зміни джерела сплати сум адміністративно-господарських санкцій та пені).

Як зазначили в комітеті, статтею 19 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік. А якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця.

Статтею 20 зазначеного закону передбачено, що в разі невиконання цього нормативу підприємства щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві. Зазначені санкції та пеня (у разі порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій) сплачуються за рахунок прибутку, який залишається в їх розпорядженні після сплати всіх податків і зборів (обов’язкових платежів). На думку членів комітету, такий підхід у деяких випадках призводить до невиконання вимог цих статей. З одного боку, роботодавці не працевлаштовують інвалідів, з другого — не сплачують вказані санкції і пеню, оскільки їх прибуток може становити суму, яка менше відповідних санкцій та пені.

Водночас зазначалося, що суб’єкт законодавчої ініціативи — народний депутат Олександр Єфремов — пропонує внести відповідні зміни й до Податкового кодексу. На думку членів комітету, це питання може бути врегульовано тільки за умови одночасного прийняття двох законопроектів. Тож доцільним було б об’єднати їх в один під час опрацювання до другого читання.