Знаєте, чим обробляли поле п’ять тисяч років тому? Про це розповіла глиняна амфора (на знімку), знайдена науковцями Інституту археології Національної академії наук України за селом Хрінники Демидівського району під час розкопок одного з давніх поселень над річкою Стир.
Науковці відтворили її з кількох фрагментів, завершили реставрацію і встановили вік — третє тисячоліття до нашої ери (період «мідного віку»). А ще — виявили на посудині зображення первісного сільськогосподарського знаряддя для оранки — рала. Тож, як зазначає директор Рівненської філії охоронної археологічної служби Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук Богдан Прищепа, це ще одне (свого роду сенсаційне) підтвердження того, що п’ять тисяч років тому наші предки — племена волино-люблінської культури, які жили на території сучасної Рівненщини, — так само, як і трипільці, вже не працювали вручну з примітивною мотикою.
Посудина із зображенням рала зроблена не на гончарному крузі, а зліплена вручну, що відкидає версію про тодішнє гончарство. Втім, варто віддати належне прадавнім майстрам: їхній витвір зберігся, пролежавши у землі п’ять тисяч років!