Понад півсотні рівненських підприємств співпрацювали з конвертаційними центрами — такі перші підсумки операції «Конверт», що її проводить Управління податкової міліції ДПА в області. Викрито два потужні центри, що встигли перевести в готівку понад 20 мільйонів гривень. Порушено дев’ять кримінальних справ.
Один з таких конвертаційних центрів по документах нібито здійснював автоперевезення. Щоправда, на балансі підприємства не було жодного автомобіля, а в штаті — водія. Транспортні послуги надавалися за значно завищеними цінами.
Кошти, отримані від замовника, конвертували в готівку. «Відкат» повертався в кишеню директору реального підприємства, відсотки залишалися в організаторів «конверта». На решту суми надавали послугу з перевезення: залучали найнятого за готівку приватного водія із власним автотранспортом.
Такою примітивною, але ефективною схемою отримання незаконних прибутків не нехтували багато відомих підприємств Рівненщини. Конвертаційний центр проіснував недовго, бо привернув увагу правоохоронців.
В Управлінні податкової міліції ДПА стверджують: на відміну від таких великих областей, як Дніпропетровська, Київська, Донецька, конвертаційні центри не є типовими для Рівненщини. Але це не заважає місцевим підприємцям «співпрацювати» з «конвертами» з інших регіонів. Спільними зусиллями з правоохоронцями з інших областей встановлено, що рівненські підприємства завдяки безтоварним операціям завдали державі збитків на суму понад 40 мільйонів гривень. Лише десяту частину коштів вже повернули до бюджету у вигляді податків. Проти посадових осіб фірм, які проводили фіктивні господарські операції, загалом порушено 11 кримінальних справ, що перебувають на різних етапах провадження.