У залі засідань Київської облдержадміністрації відбулася прес-конференція, на якій було представлено проект першого у Європі дитячого еко-реабілітаційного центру іпотерапії «Камелія» і відкриття арт-фестивалю Horse-parade (скульптури коней у натуральну величину).

Глава Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, автор проекту Маргарита Ващук (Січкар), перший в Україні практик іпотерапії Олена Петрусевич і патрон проекту народний депутат України Віктор Янукович (молодший) розповіли учасникам заходу про мету й завдання центру, людей, які займаються його створенням. В основі роботи майбутнього центру лежить комплексний підхід: від лікування і реабілітаційних програм для дітей із ДЦП, аутизмом до створення наукової й матеріальної бази для розвитку іпотерапії в Україні та її безпосереднього медичного визнання.

— Надзвичайно важливо те, що сьогодні в Україні можливе якісне співробітництво влади і приватних структур, націлене на реалізацію соціальних проектів. Нам необхідні такі ідеї і люди, які їх можуть втілювати. На Київщині сьогодні проживає три тисячі хворих на ДЦП дітей. Ми не маємо права залишати людей наодинці з такими проблемами, — зазначив Анатолій Присяжнюк.

Маргарита Ващук представила фільм про Олену Петрусевич і її улюбленого коня по кличці Камелія. На честь її і названо майбутній центр іпотерапії. Камелія спочатку прожила славне спортивне життя, а потім вона разом з іпотерапевтом Оленою Петрусевич допомогла сотням діткам, які хворіють на ДЦП і аутизм. І от для Камелії, хоча її вже не стало кілька років тому, починається третє життя, мабуть, найтриваліше і найблагородніше...

— Мене вразили реальні статистичні дані лікування іпотерапією. Якщо в нас є можливість допомагати дітям з особливими потребами — чому б це не робити? Я впевнений, що цим проектом ми доведемо дієвість методу, що вже давно практикується у світі. Сьогодні в Україні налічується 30 тисяч хворих на ДЦП дітей, центр «Камелія» буде на безплатній основі допомагати їм у прямому й переносному сенсі стати на ноги, — пояснив народний депутат України Віктор Янукович.