У суботу в Голосіївському парку культури та відпочинку за участі заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка відбулося традиційне щорічне висадження дерев, які є символами українського народу. Організаторами акції «Верба Тараса», як повідомила прес-служба Миколи Томенка, виступили працівники Голосіївського парку культури та відпочинку, Меморіального музею Тараса Шевченка та Сторожинецького дендропарку. Особливістю цьогорічної акції стало те, що було висаджено гілочки не звичайної верби, а дерева, яке по праву вважається «онукою» верби Тараса Шевченка.

Говорячи про символічність такого дійства, заступник глави парламенту зауважив, що тиждень перед Великоднем називається Вербним, і по всій Україні здавна висаджують гілочку свяченої верби. Окрім того, Микола Томенко наголосив, що метою цієї акції є популяризація національних символів та пропаганда екологічної освіти.

Микола Томенко нагадав, що, перебуваючи на засланні в Мангишлацькому степу, Тарас Шевченко сам збудував собі справжню українську хату, викопав криницю та посадив у жовтні 1850 року вербову гілку, яка несподівано для нього самого прийнялася. З часом довкола дерева розкинувся справжній сад, який зберігся до цього часу, незважаючи на суворість клімату. За словами заступника Голови Верховної Ради, Тарасова верба вистояла 150 років, гілочки з неї розрослися вербами в декількох містах України. Одну з таких гілок передали у Стрий, а з дерева, яке виросло вже у Стрию, — до Сторожинецького дендропарку. Микола Томенко додав, що три саджанці посадили у вигляді арки, проте з них «прижився» тільки один, і з 1969 року в Сторожинці росте «онука» Тарасової верби. «Саме гілочки з цього дерева були висаджені в Голосіївському парку, і вони започаткують вербову алею Тараса Шевченка», — сказав Микола Томенко. Він також додав, що вже за два роки (до 200-річчя від дня народження Кобзаря) гілочки верби, які до того часу приймуться та розростуться, будуть передані до низки шкіл та музеїв столиці, щоби й вони на своїх подвір’ях мали змогу посадити вербовий гай.