Днями колегія суддів Господарського суду Києва винесла рішення задовольнити позов держпідприємства Міноборони «Білоцерківський воєнторг» і зобов’язала військове відомство України сплатити борг перед ним у розмірі близько 27 млн. грн. Перед цим позивач виграв ще один суд у МО на суму 6 млн. грн.

Нагадаємо: у вересні минулого року військове відомство, зазнаючи серйозних фінансових труднощів, не змогло вчасно розраховуватися з комерційними структурами, які в той час відповідали за меню військової їдальні. Тоді воно припинило оплачувати рахунки низки підприємств, задіяних у схемі аутсорсингу. Серед них був і «Білоцерківський воєнторг», що здійснював харчування майже 11 тисяч солдатів у 70 військових частинах.

18 жовтня 2010 року Кабмін своєю постановою № 969 виділив 107 млн. грн. на оплату боргів, що накопичилися. Тоді справді деяким «годувальникам» повернули гроші за здійснені послуги й навіть перерахували аванс за майбутні. На жаль, білоцерківці в їхнє число не потрапили. На судовому засіданні представники Міноборони підтвердили: гроші для погашення боргів відомство одержало й витратило 55 млн. грн. А 52 млн. грн., що залишилися, за незрозумілою логікою були повернуті назад до державного бюджету.

У розпал конфлікту, що вийшов за межі оборонного відомства, у МО пояснили свої дії тим, що «виникли певні труднощі в розрахунках із ДП МО України «Білоцерківський воєнторг» за надані послуги протягом останніх трьох місяців 2010 року, які пов’язані з дотриманням процедурних норм щодо державних закупівель». Але, попри це, підприємство вишукувало власні ресурси й продовжувало годувати захисників Вітчизни. Проте в лютому його разом з іншими колегами попросили покинути військовий харчоблок, обвинувативши в небажанні продовжувати роботу. Такий перебіг подій заблокував діяльність держпідприємства: воно не змогло виплачувати зарплату працівникам, сплачувати внески до ПФ та здійснювати інші соціальні платежі, розрахуватися з постачальниками продуктів. Виникли проблеми з податковою адміністрацією. «Білоцерківський воєнторг» виявився не в змозі вести господарську діяльність. Його звільнили з кухні без вихідної допомоги, при цьому порадивши шукати правду в суді. Порадою керівництво підприємства скористалося й подало два позови на загальну суму 33 млн. грн. Але, незважаючи на прийняте Господарським судом Києва рішення, історія може мати продовження... У компанії «Білоцерківський воєнторг» все-таки сподіваються на те, що Міноборони не подаватиме апеляційну скаргу й усе закінчиться миром.

P. S.

Хоча нині на солдатській кухні кашоварять інші комерційні структури, які прийшли на зміну держпідприємству Міноборони, там знову стає гаряче. Минулого тижня «Голос України» вже писав про звернення військових годувальників до уряду з проханням установити адекватні ринку ціни на меню захисників Вітчизни. Раніше Кабмін вимагав, щоб постачальники Міноборони обслуговували військові частини з розрахунку 32 гривні 60 копійок на одного бійця на добу. Зазначимо, що діє норма харчування — 35 грн. — затверджували її ще у 2008 році. За словами постачальників, ця цифра тепер не може покрити інфляцію і здорожчання продуктів.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.