В Україні перебуває президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. До столиці президент Єврокомісії прибув для участі у Київському саміті ядерної безпеки та Чорнобильській донорській конференції, яку відвідають близько 40 глав держав та урядів, а також представники міжнародних організацій. До речі, з 1995 року на проекти, пов’язані з Чорнобилем, Єврокомісія надала близько 470 мільйонів євро — тобто стала найбільшим донором. Учора пан Баррозу повідомив, що Єврокомісія додатково виділить 110 млн. євро для добудови об’єкта «Укриття».
Віктор Янукович відзначив, що міжнародна конференція, присвячена Чорнобильській катастрофі, набула особливої актуальності у ці дні у зв’язку з трагічними подіями на японській АЕС «Фукусіма-1». Також глава української держави висловив упевненість, що під час візиту президента Єврокомісії будуть обговорені важливі питання відносин України з Європейським Союзом, зокрема щодо укладення Угоди про асоціацію України з ЄС. «Ми стоїмо за крок до підписання Угоди про асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі», — зазначив Віктор Янукович, передає прес-служба Президента України. Однак на момент верстки номера про деталі переговорів ще не було відомо.
Водночас питання про напрям інтеграції особливо гостро постало протягом останнього тижня, коли після візиту до Києва Володимира Путіна почали всерйоз обговорювати можливість входження Києва до Митного союзу за формулою 3+1 (тобто Росія, Казахстан, Білорусь плюс Україна). Як це співвідноситиметься з активними переговорами зі створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом, незрозуміло. Тим більше що Україна вже увійшла до фінальної частини переговорів, заявляючи про намір до кінця року укласти Угоду про асоціацію з ЄС, яка включає створення ЗВТ. Більше того, країни, що входять до Митного союзу, не є членами Світової організації торгівлі, куди входить Україна. Що ще більше ускладнює навіть можливість входження України до цієї спільноти.
Днями міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко в інтерв’ю одному з телеканалів переконував, що євроінтеграція є головним курсом нашої держави. Проте депутати від опозиції, зокрема Микола Мартиненко («НУ—НС»), вимагають, щоб головний дипломат країни підтвердив це з парламентської трибуни. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, виступ міністра закордонних справ, під час якого він прозвітує про переговори з прем’єр-міністром РФ Володимиром Путіним та розповість про перемовини з ЄС, може відбутися вже цієї п’ятниці.
Учора пан Баррозу (на знімку ліворуч) повідомив, що Єврокомісія додатково виділить 110 млн. євро для добудови об’єкта «Укриття».