Злочинне угрупування діяло під прикриттям товариства «Гермес» у Тернополі. Воно мало надавати туристичні послуги, та здебільшого «допомагало» в участі у лотереї «грін кард» («зеленої карти»).  І хоча візова лотерея за рішенням уряду США є безплатною, шахраї розробили схему видурювання грошей.

Підрозділи «Гермеса», щоправда, під іншими назвами, діяли в багатьох регіонах України. Спільників мали і в США, тому у розслідуванні справи, окрім працівників Головного управління боротьби з організованою злочинністю, УБОЗу УМВСУ у Тернопільській області, беруть участь їхні американські колеги.

Зловмисники без відома громадян збирали про них дані, які використовували під час складання заявок для участі у лотереї. Отримуючи імена переможців, продавали виграшні коди, за які треба було заплатити від 4,5 до 12 тисяч доларів. Тим, у кого не було таких грошей, пропонували оформити кредит через спеціально створену кредитну спілку під заставу нерухомості. Коли людина виїжджала за кордон, адвокати, користуючись корупційними зв’язками у правоохоронних органах та судах, відбирали майно.

Тим, хто звертався до «Гермеса» особисто, заповнювали анкети від їхнього імені, зазначаючи свої електронні адреси. Отримані коди-підтвердження теж продавали.

І це ще не все. Спільники шахраїв, зустрівши українців у США, забирали у них міграційні документи, влаштовували на низькооплачувані роботи, перетворюючи на трудових рабів. Якщо потерпілі або їхні родичі зверталися до правоохоронних органів, погрожували розправою.

Наразі підтверджено, що від дій угрупування, до якого входило до десяти підозрюваних, постраждало майже 200 громадян України, які нині перебувають у США. До Тернополя прибула віце-консул США Тамара Стернберг-Греллер. Вона попросила місцевих журналістів ще раз наголосити, що під час реєстрації на розіграш «зеленої карти», який розпочався 1 жовтня, не потрібно звертатися до посередників і  участь у лотереї безплатна.

Тернопільська область.