Близько 120 законопроектів включено до порядку денного цього сесійного тижня. Серед них чимало питань, які «перезріли», наголосив учора під час погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин.
У вівторок, наприклад, планують розглянути 47 документів. 16 із них — пропонують включити до порядку денного сесії. Як от, наприклад, зміни до деяких законодавчих актів щодо упорядкування функцій органів державного нагляду в електроенергетиці, так само хочуть включити до переліку постанову про участь України у формуванні Єдиного економічного простору (ЄЕП) з республіками Білорусь, Казахстан та Російською Федерацією і розвитку взаємовигідного економічного співробітництва. Інший блок законів чекатиме включення у середу.
Опозиція пропонує звернути увагу на проблему встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, зміни до закону про міжнародні договори України у питанні неприпустимості порушення прав і обмеження соціальних гарантій громадян під час укладення міжнародних договорів тощо. Цього дня також можуть сформувати тимчасову слідчу комісію з питань розслідування обставин підписання міжнародної харківської угоди минулого року стосовно економічної безпеки України. Про це повідомив керівник фракції «БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко. А заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко пізніше під час брифінгу наголосив, що це питання його колеги по фракції вважають особливо важливим і наполягатимуть, щоб комісію було таки створено. Зокрема, вона вивчатиме питання, чому Україна виконує взяті на себе зобов’язання, а Росія — відмовляється.
На четвер у планах 44 питання. Серед них — три для повторного другого читання з пропозиціями Президента. А саме: зміни до деяких законів щодо вдосконалення порядку випуску видавничої продукції на умовах державного замовлення; до закону про військовий обов’язок і військову службу; до статті 155 Кримінально-процесуального кодексу з приводу вдосконалення порядку взяття особи під варту.
У п’ятницю під час години запитань до уряду, ймовірно, слухатимуть міністра закордонних справ. Представники опозиції хотіли б почути з його вуст інформацію про результати візиту в Україну прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна. Ймовірний вступ до Митного союзу з цією країною вчора називали зрадою наших державних інтересів, тож парламентарії хотіли б мати вичерпні дані з цього приводу. Наприкінці тижня хочуть розглянути також зміни до деяких законодавчих актів, які вдосконалюють порядок розрахунків за житлово-комунальні послуги та підвищують якість їх надання, а також постанову про заяву Верховної Ради про засудження висловлювань, які нівелюють внесок українського народу в перемогу над фашизмом у Другій світовій війні.
Незважаючи на велику кількість резонансних питань, що потрапили в розклад депутатів, уже вчора можна було спрогнозувати: особливі пристрасті вируватимуть і довкола закону про земельний кадастр, який розглядатимуть уже сьогодні. Його особлива вага полягає в тому, що без цього документа, а також без закону про ринок земель сільськогосподарського призначення неможливо порушувати питання про мораторій на продаж землі.
Наступні два тижні парламентарії працюватимуть у комітетах та із виборцями. А новий сесійний тиждень, ймовірно, розпочнеться аж у середу 11 травня погоджувальною радою о 9.00. Якщо така пропозиція знайде підтримку в сесійному залі, то цього дня депутати працюватимуть усупереч традиції і по обіді, щоб надолужити втрачений час.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.