Триває розслідування за фактом побиття мешканки Лисянки Черкаської області Антоніни Теліженко в райвідділі міліції. «Голос України» від 03.12.2009 року вже розповідав про цей жахливий випадок. На жаль, з того часу майже нічого не змінилося. За словами жінки, її скарги до прокуратури області залишилися поза увагою, і вартові порядку й дотепер не визнані навіть підозрюваними.

Нагадаємо, що в пані Антоніни в 2008 році виник конфлікт із сусідами з приводу землі. Допоміг вирішити спір Жашківський районний суд. Він захистив її законні права та інтереси. Однак, зі слів постраждалої, відтоді почалися всі проблеми. Адже її стали переслідувати та погрожувати сусіди, а також їхній знайомий — дільничний міліціонер. Мовляв, через те, що вона постійно конфліктує з мешканцями району.

15 липня 2009 року жінка прийшла до Лисянського райвідділу міліції із заявою стосовно некоректних дій з боку дільничного міліціонера. Вже в черговій частині він підійшов до неї і запропонував пройти до свого кабінету. Мовляв, у нього на розгляді перебуває скарга від жителів району. І тому необхідно буде пройти до суду — для розгляду протоколу про адміністративне правопорушення. Однак пенсіонерка зробити це відмовилася. За її словами, після цього до неї підбігло четверо працівників міліції, повалили на землю і понесли в кабінет. Там кинули на підлогу, наділи наручники та почали бити ногами. Потім прилюдно через центр міста повели до суду.

На той час у правоохоронців була інша версія. Вони переконували: жінку ніхто не бив. Мовляв, це вона заподіяла тілесних ушкоджень дільничному міліціонеру, у зв’язку з чим до неї застосували спецзасоби та доправили до районного суду.

Починаючи з липня 2009 року А. Теліженко неодноразово зверталася зі скаргами до органів прокуратури, суду. Однак усе безрезультатно. Допомогти жінці намагалася і редакція газети. Кореспондент «Голосу України» звернувся до Міністерства внутрішніх справ України з вимогою провести перевірку фактів, викладених у матеріалі від 03.12 2009 року. Її результати наводимо в скороченому вигляді майже дослівно.

МВС України:

«...За результатами службової перевірки старшого інспектора по роботі з населенням та громадськими формуваннями сектору ДІМ Лисянського РВ ГУМВС України в Черкаській області капітана міліції М. В. попереджено про повну посадову відповідність, заступнику начальника відділу — начальнику міліції капітану міліції Г. І. оголошено сувору догану, а начальнику Лисянського РВ підполковнику міліції В. В. оголошено догану. Матеріали службової перевірки направлено до прокуратури Монастирищенського району для прийняття рішення у порядку ст. 97 КПК України. 29.12. 2009 року нею порушено кримінальну справу по факту перевищення службових повноважень правоохоронцями...»

— Однак це не покарання, а лише відписка. Вже минуло майже два роки, однак правоохоронці так і не відповіли за свої вчинки. За весь цей час слідчий лише визнав мене потерпілою. За моєю скаргою він допитав свідків, провів експертизи та очні ставки. Однак справу так і не закінчує, до суду не направляє, — розповідає «Голосу України» Антоніна Теліженко. — Ще 7 липня того року керівництво прокуратури області мене запевнило, що до кінця місяця її закінчать і передадуть до суду. Однак до цього часу за нею не пред’явлено обвинувачення. Основний фігурант незаконних дій М. В. навіть не визнаний підозрюваним. Слідчі намагаються затягнути розслідування справи, щоб винні особи уникнули відповідальності. Весь цей час отримую від прокуратури лише формальні відписки.

Коли закінчиться це свавілля, жінка не знає. Однак переконана: покарати правоохоронців буде дуже складно. Адже нещодавно в обласній прокуратурі їй повідомили, що необхідно призначити ще якусь одну судово-медичну експертизу. Однак пані Теліженко не розуміє, для чого вона потрібна. Адже тілесні ушкодження вона отримала 15 липня 2009 року в приміщенні Лисянського РВ УМВС. Це підтверджується висновками як Київського міського бюро СМЕ, так і Черкаського обласного бюро СМЕ.

Нещодавно під час проведення у Львові розширеної колегії МВС України міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов зауважив, що сьогодні діяльність органів внутрішніх справ викликає значні нарікання з боку населення, особливо це стосується недотримання прав і свобод громадянина, який так чи інакше змушений спілкуватися із працівниками міліції.

— Кожен факт протиправної діяльності працівників міліції, а особливо це стосується порушення прав і свобод людини, каратиметься найжорсткішим чином, — наголосив Анатолій Могильов. — Начальники будуть відповідати за це особисто. Я не розумію таких речей, коли в нас когось спіймали, побили, потім відпустили. Якщо ми не можемо доводити справу до кінця, у рамках закону, то не слід за неї братися, краще піти з органів внутрішніх справ України.

Міністр закликав правоохоронців не розмежовувати статус «обвинуваченого» та «потерпілого», адже всі вони, в першу чергу, люди і мають права, тому й потребують відповідного ставлення.