З неабиякою шаною і навіть якимось забобонним страхом українці здавна ставилися до місць поховання своїх рідних та близьких. Мало хто наважувався голосніше говорити на кладовищі, а про зривання у таких місцях квітів чи крадіжок цінних речей навіть і не думали. Однак останнім часом неприємні випадки, коли з цвинтарів зникають дорогі вази, вінки або металеві таблички з надгробків, на жаль, стали не такою вже й рідкістю. 

Щоправда, недавній випадок в одному із сіл Ужгородського району, неподалік прикордонного містечка Чоп, по-справжньому шокував громадськість. Зранку місцеві жителі виявили, що вночі хтось позбиткувався над кількома надгробними пам’ятниками. Наче якийсь диявольський смерч у людській подобі позвалював гранітні плити на декотрих могилах. Вражені побаченим люди звернулися до Чопського міського відділення міліції. На місце скоєння злочину одразу виїхала слідчо-оперативна група. Правоохоронці зняли відбитки взуття, опитали багатьох мешканців села.

Саме під час розмови зі свідками стражам порядку стало відомо, що того дня в одному з місцевих розважальних закладах допізна гуляла компанія із чотирьох сільських юнаків. Тож співробітники міліції вирішили детально поспілкуватися з хлопцями. Згодом вони розповіли міліціонерам усю правду. Крім того, відбитки взуття, які зняли правоохоронці на цвинтарі, повністю збігалися з їхніми.

 

Виявилося, тоді хлопці добряче випили. Гулянка затягнулася до пізнього вечора. А дорога додому пролягала поблизу місцевого кладовища. Якоїсь миті друзі втратили свого 18-річного приятеля з поля зору — той ніби розчинився у темряві. Далі ж почули з боку цвинтаря дивні звуки й кинулися туди, аби з’ясувати, що відбувається насправді. За словами затриманих, їхній юний товариш вирішив просто «розім’яти м’язи». Щоправда, у невідповідному місці й у дивний спосіб: збивав ногами з могил нагробні плити. Хлопці стверджують, що намагалися врозумити свого приятеля і силоміць відтягнути його з цвинтаря та відвести додому. А що каже на своє виправдання сам винуватець? Та нічого нового. Розповідає, нібито й не знає, як так сталося. Мовляв, винна в усьому оковита.

— На юного вандала, який, між іншим, уже не раз потрапляв у поле зору правоохоронців, чекає суворе покарання, — каже начальник Чопського відділення внутрішніх справ підполковник міліції Василь Кепич. — До речі, санкція статті, за якою його затримано, передбачає до трьох років позбавлення волі. Наразі хлопець три доби перебуватиме в ізоляторі тимчасового утримання. Хотілося б вірити, що за цей час він перегляне свою поведінку. Хоча люди переконують: навряд чи хлопець зміниться — дається взнаки батькове «виховання», який усе життя тільки те й робить, що пиячить. А найбільше шкода в усій цій сумній історії матір затриманого. Тяжкою працею жінка утримує сім’ю, а тут ще й син звернув на слизьку стежину...

Випадки вандалізму останнім часом стали дуже поширеними. Так, нещодавно 24-річна мешканка Ужгорода поглумилася над 13 могилами на Микулинецькому кладовищі в Тернополі. Вона вкрала з пам’ятників бронзові хрестики й таблички з міді та алюмінію. Метал здала на брухт, за що одержала 100 гривень. Жінку затримали міліціонери.